Pieminot Džordžu Maiklu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Kā Džordžs Maikls dzied slavenāja dziesmā "Last Christmas", arī viņam šiem bija pēdējie Ziemassvētki. 26. decembrī dziedātājs tika atrasts miris savā mājā. Džordžs Maikls tiek uzskatīts par vienu no slavenākajām popzvaigznēm pasaulē, un daudzas no viņa dziesmām zināmas ikvienam.

“Tur ir teksti par prieku būt dzīvam un briesmīgajām traģēdijām, kurās esam zaudējuši lieliskus mūziķus iepriekšējos 30-40 gados. Un es esmu ļoti priecīgs būt te, nevis pievienoties viņiem aizsaulē,” tā par dziesmu “White Light” Džordžs Maikls teica intervijā Matiasam Kugleram 2012. gadā, Vācijas radio SWR.

 

Taču nu jau arī viņš ir pievienojies tiem, kuriem veltīja šo skaņdarbu. Dzordža Maikla slavas virsotne bija astoņdesmitie gadi, kad viņš bija viens no popgrupas "Wham!" dalībniekiem. No tā laikā Maiklu atceras arī mūzikas žurnālists Uldis Rudaks.

“Bija viens superhits “Wake me up before you go-go”, ko savulaik parādīja arī televīzijā “Varavīksne” Latvijā, un tad es viņu iepazinu. Un kad Luksemburgas radio, kur varēja kaut kādus mūzikas jaunumus dzirdēt, dzirdēju pirmo reizi dziesmu “Last Christmas”, man bija sajūta, ka tā ir kaut kāda jauna “Queen” dziesma, jo Džordža Maikla balss ļoti atgādināja Fredija Merkūrija balsi," atceras Rudaks.

Izdevuma "Kultūras Diena un izklaide" redaktors Jegors Jerohomovičs stāsta, ka Džordžs Maikls, līdzās Maiklam Džeksonam, Madonnai un Prinsam, ir viena no astoņdesmito un deviņdesmito gadu lielākajām popzvaigznēm, kas pārsteidza pasauli. Viņš bija dažāds. Nebija tāda mūzikas žanra, kurā Džordžs Maikls būtu slikts.

“Viena no svarīgākajām viņa mūzikas sastāvdaļām, tā ir melodiska mūzika. Un lai arī kas tas būtu, balāde vai deju mūzikas gabali, tas vienlīdz labi viņam padevās — gan skumjas dziesmas, gan disko grāvēji. Un viņa mūzikas lādītē var atrast mūziku dažādām dzīves situācijām un mūzikas gaumēm," uzskata Jerohomovičs.

Popmūzikas vēsturē tiks pieminēts arī ar Džordža Mikla mačo tēls, uzskata Rudaks.

“Es domāju, ka tas ir arī komerciālu apsvērumu dēļ, lai par viņu turpinātu fanot meitenes, kas bija liela daļa auditorijas. Un ilgi tiks slēpta viņa homoseksualitāte, lai meitenes no viņa nenovērstos,” saka Rudaks.  

Mets Keins, populāru geju žurnālu redaktors, raidsabiedrībai BBC norādīja, ka ir vesela paaudze, kas Džordžu Maiklu atcerēsies kā spilgtu personību, kas runāja par LGBT tiesībām. Pēc tam, kad 1998. gadā intervijā atzina, ka ir homoseksuāls, viņš stāstīja par savu pieredzi gan intervijās, gan dziesmu tekstos. Portāls "The Guardian" Džordžu Maiklu nosauc par LGBT tiesību cīnītāju, bet BBC — par geju ikonu.

Ne Rudaks, ne Jerohomovičš neuzskata, ka turpmāk Džordžu Maiklu mēs atcerēsimies tikai Ziemassvētku laikā, kad dzirdēsim “Last Christmas”. Ir vēl daudz citu dziesmu, kuras pazīst, piemēram, “Careless Whisper” vai “Faith”...

Jau vēstīts, ka britu dziedātājs Džordžs Maikls aizgāja aizsaulē 25.decembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti