Mūžībā aizgājis diriģents un pedagogs Pauls Kvelde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

90 gadu vecumā mūžībā aizgājis diriģents un pedagogs Pauls Kvelde – leģendāra personība Latvijas koru kultūrā. Visciešāk viņa dzīve savijusies ar diviem vīru koriem „Absolventi” un „Silvicola”. „Absolventus” viņš vadījis pusgadsimta garumā.

Pauls Kvelde bijis arī vairākkārtējs Dziesmu svētku virsdiriģents, apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni.

Arvīds Platpers par Paulu Kveldi
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Viens no viņa skolniekiem, diriģents Arvīds Platpers stāsta, ka Paulam Kveldem piemita īpaša spēja – aizraut dziedātājus tā, ka koris viņiem kļuva par dzīvesveidu.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Laikā no 1951. līdz 1972. gadam Kvelde diriģējis Ogres rajona kolhoza "Lāčplēsis" kori. 1980. gadā dibinājis kori "Silvicola", bijis arī tā diriģents līdz 2012. gadam, kad kļuvis par kora goda diriģentu. Laikā no 1962. līdz 2011. gadam Kvelde bijis vīru kora "Absolventi" mākslinieciskais vadītājs, galvenais diriģents un diriģents. Komponējis arī mūziku teātra izrādēm.

No 1961. līdz 1994. gadam bijis docētājs Latvijas Valsts konservatorijā, no 1963. gada arī vadījis Mūzikas pedagoģijas katedru.

Atvadīšanās no Paula Kveldes 27.jūnijā no plkst.12.00 līdz plkst.14.00 Rīgas Latviešu biedrības nama Zelta zālē, Merķeļa ielā 13, Rīgā. Zemes klēpī Pauls Kvelde tiks guldīts Rīgas 1.Meža kapos plkst.15.00.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti