Māris Sirmais slavē skolēnu koru saliedētību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

"Vislielākā sajūsma ir brīdī, kad koris sāk muzicēt un tu jūti, kā koris ikdienas darbā ir iemācīts klausīties, savstarpēji ieklausīties un saklausīties. Kā viņi ir mācīti uz emocionālu un arī artistisku atvēršanos uz skatuves. Nevar notikt nekāds brīnums uz skatuves, ja tas nav kopts ikdienas darbā no pedagogu puses. Protams, šī milzīgā kvalitāte, kas no diriģenta iziet caur katru dziedātāju, atspoguļojas un mums visiem parādās kādā īpašā, netveramā mīlestības sajūtā, ko mēs vienkārši izjūtam," tā XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku koristus vērtē diriģents Māris Sirmais.

Kā jau esam vēstījuši, 8.jūlijā norisinājās koru fināla konkurss. Dažādās kategorijās spēkiem mērojās 73 kori. Augstākos novērtējumus 5.-9.klašu koru A grupā saņēma Lielvārdes Mūzikas skolas 5.-9.klašu koris "Lielvārde", bet B grupā - Jelgavas novada apvienotais koris "Asni". Zēnu koru A grupā apbalvots Dobeles Mūzikas skolas zēnu koris, B grupā - Rīgas 49.vidusskolas zēnu koris. Apvienoto 5.-12.klašu un vidusskolas meiteņu koru A grupā - Jelgavas 4.vidusskolas meiteņu koris "Spīgo", bet B grupā - Rīgas Kultūru vidusskolas meiteņu koris. Jaukto koru A grupā - Rīgas 6.vidusskolas jauktais koris un B grupā - Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas jauktais koris "Frekvence".

Jaukto koru žūrijas priekšsēdētājs Māris Sirmais sarunā ar radio "Klasika" pauda īpašu gandarījumu par jaunajiem diriģentiem, kuri spoži sevi parādījuši darbā ar skolu koriem un koru spēju tikt galā ar grūto repertuāru.

"Un tad ir otra lieta - tu redzi korus, kuri ir ļoti artistiski. Tu vari vienkārši baudīt to kori, kā tas vizuāli izskatās, bet tu jūti, ka tas koris nav radināts ieklausīties. Vēl kāda lieta – šobrīd nav skaidri formulējamas A un B grupas koru attiecības un kvalitāte. A grupas kori ir tie, kuros ir mūzikas novirziena skolas vai kur piedalās absolventi. Bet kopsummā – gan skaitliski, gan kvalitātes ziņā – B grupas kori kā grupa absolūti izgriež pogas A grupai šobrīd. Tās ir divas pilnīgi dažādas pasaules! Iedomājies, iznāk viens jauktais koris no vienas ģimnāzijas, kur uz skatuves stāv 50-60 jauniešu, 2.ģimnāzijai vispār laikam bija kādi 100, man šķiet, ka Mūzikas akadēmijā tik milzīgs koris uz skatuves nekad nebija stāvējis… Un viņi dzied tik saliedēti un skaisti, ka tu nevari noticēt, ka tas ir vienkāršs skolas koris! Tas ir tas rādītājs, manuprāt. Gribu no visas sirds apsveikt visus korus, bet īpaši izcelt B grupas koru snieguma kvalitāti.''

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti