Rīta Panorāma

Korupcijas uztveres indekss

Rīta Panorāma

Pirmais soloalbums karjerā. Intervija ar mūziķi Agri Semēvicu

LULU laikmetīgo operu cikls aicina uz hītu – operu "Hamlets"

LULU laikmetīgo operu cikls aicina uz hitu – operu «Hamlets»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Svētdien, 25.februārī,  kinoteātrī  “Splendid Palace” izrādīs  austrāliešu komponista  Breta Dīna operu “Hamlets”, pirms seansa komponists Andris Dzenītis sarunāsies ar skatītājiem.

Sarunā par laikmetīgās operas ciklu LULU komponists Andris Dzenītis trešdien LTV „Rīta Panorāmā” joko, ka,  vērojot operu uz kino ekrāna, var piedzīvot  sajūtu, ka esi dzīvā izrādē. Bet tad vēl ir starpbrīdis, kad var aizskriet uz tuvējo veikaliņu pēc čipšu pakas

Dzenītis atzīst, kas šis „Hamlets” varētu būt starp veiksmīgākajiem simtgades operdarbiem. Breta Dīna (Brett Dean) opera "Hamlets" tapusi kā pasūtījuma darbs un savu pirmizrādi 2017. gadā piedzīvojusi Glaindbornas operas festivālā Lielbritānijā. Dzenītis piedzīvojis šo priekšnesumu klātienē un norāda, ka zināmajā jautājumā „Būt vai nebūt?” akcents likts uz otro pusi „vai nebūt”.

Kanādieša Metjū Džoslina (Matthew Jocelyn) rakstītajā libretā izmantotas vienīgi paša Šekspīra oriģinālās vārsmas, tādējādi cieņpilni balstoties tradīcijā, taču autors vienlaicīgi ir brīvi manipulējis ar sižeta līnijām un piedāvā mūsdienīgu versiju par šo hrestomātisko traģēdiju. Dīna mūzika tiek raksturota kā enerģiska, asprātīga, taču arī dziļi liriska, liekot laikrakstam "The Sunday Times" šo darbu nosaukt par operas gada notikumu.

Operas diriģents Vladimirs Jurovskis, Lomās iejutīsies tādi dziedātāji kā Alans Kleitons (Allan Clayton), Dženifera Frānsa (Jennifer France) un Deivids Bats Filips (David Butt Philip), kurus var uzskatīt par dažiem no šī brīža pieprasītākajiem anglofonās pasaules operas māksliniekiem.

Ciklā LULU 11. martā amerikāņu minimālista Džona Adamsa (John Adams) monumentālā opera "Atomdoktors" (Doctor Atomic), kas ir piektais darbs, kuru komponists veidojis sadarbībā ar libreta autoru un režisoru Pīteru Selersu (Peter Sellars). Komentēs komponists Platons Buravickis.

 „Galvenais – te varēs redzēt operas, kas faktiski līdz Latvijai neatnāktu,” saka projekta vadītāja Alise Podniece, norādot, ka tāds laikmetīgais operas žanrs Latvijā nav pārstāvēts.

Šajā pusgadā būs skatāmas arī operas, kas domātas bērniem.

Ieeja visos seansos – bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti