Rīta Panorāma

Intervija ar satiksmes ministru Uldi Auguli

Rīta Panorāma

Franču dziedātāja Karena Vūra monooperā "Cilvēka balss" dziedās Cēsīs

Intervija ar Andri Pogu

«LNSO vasarnīcā» Cēsīs prezentēs jauno albumu «Zvani»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) septembrī svin savu 90 gadu jubileju, kam veltīs piecu koncertu ciklu – tas sāksies 16.septembrī ar Marisa Jansona diriģētu koncertu, kurā spēlēs arī maestro Raimonds Pauls. bet pirms tam - trīs koncerti un diska "Bells" prezentācija otrajā festivālā "LNSO vasarnīca" Cēsīs.

1926. gada 5. septembrī Latvijas Radiofona studijā notiek jaunizveidotā Rīgas Radiofona simfoniskā orķestra pirmais koncerts. Arvīda Pārupa vadībā tad spēlē 14 mūziķu liels kolektīvs. Bet Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra 90.jubilejas sezonā uz skatuves spēlē piecas reizes vairāk mūziķu. Orķestris plāno aizvadīt vērienīgu jubilejas koncertsezonu – plānoti pieci lieli koncerti ar izciliem diriģentiem, stāsta orķestra mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Andris Poga.

Visos koncertos programmā būs arī latviešu mūzika, būs lielas formas opusi, kas orķestri pavadījuši visspilgtākajos brīžos. Pie pults stāsies arī divi diriģenti, kuru savulaik vadījuši LNSO – Vasilijs Sinaiskis un Olari Eltss.

Mariss Jansons un Raimonds Pauls beidzot būs īstenojuši vēlmi muzicēt kopā, un uz šī koncerta ģenerālmēģiājumiem abi maestro  aicināšot arī  talantīgos bērnus no mūzikas skolām – lai mācās mūziku, jo ir ļoti būtiski audzināt savu klausītāju, uzsver Andris Poga. 

Šīs nedēļas nogales notikums – koncerti „LNSO vasarnīcā”, šoreiz Cēsīs, kā uzsver diriģents Poga: kvalitatīvā koncertzālē.  No 26. līdz  28.augustam notiks trīs dažādi koncerti ar plaša spektra mūziku, parādot orķestra dažādas iespējas. Tas ir festivāls visai ģimenei, būs aktivitātes arī bērniem, instrumentu meistardarbnīcas, muzikālā joga, fotoizstāde un citas interesantas lietas.

Andris Poga gandarīts pavēstīja, ka „LNSO Vasarnīcas” noslēguma dienā 28. augustā tiks prezentēts tikko saņemtais prestižā amerikāņu skaņu ierakstu kompānijā „Odradek Records”  tapušais orķestra jaunais ierakstu albums „Bells” (Zvani), pirmais pēdējo astoņu gadu laikā. Albums veltīts Sergeja Rahmaņinova mūzikai, ierakstā piedalījušies Vestards Šimkus, Egils Siliņš, Valsts akadēmiskais koris „Latvija” uc.

28. augusta koncertā muzicēs arī franču soprāns Karena Vūra. „Es pametu kvantu fiziku operas vārdā”, par savu radikālo izvēli  mainīt profesiju un kļūt par operdziedātāju stāsta Vūra, kas kopā ar orķestri  atskaņos  monooperu „Cilvēka balss”. Monooperas režisors ir Andrejs Žagars.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti