Liepājas simfoniskais orķestris noslēgs sezonu ar Karlsona Devīto Liepājas koncertu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Pirmatskaņojot komponista Jura Karlsona Devīto Liepājas koncertu, 20. maijā plkst. 19 koncertzālē „Lielais dzintars” kopā ar pianistu Vestardu Šimku Liepājas simfoniskais orķestris noslēgs savu 135.koncertsezonu.

„Pirms neilga laika astronomi ar lielā Habla teleskopa palīdzību atklāja tālu planētu, kas ļoti līdzīga Zemei. Tā ir tikpat skaista – ar okeānu, atmosfēru, varbūt pat ar dzīvības formām. To nosauca par Gliese 581,” stāsta komponists Juris Karlsons.

Vien 20 minūšu garais, virtuozais Jura Karlsona Devītais Liepājas koncerts orķestrim “Gliese 581” stāsta par ekoloģiju – par saudzējošu attieksmi pret mūsu planētas Zeme dabu, par dvēseles ekoloģiju, par saprāta un mīlestības nozīmi, par mūsu visu nākotni. Komponists to radījis kā brīdinājumu, kā apliecinājumu. Skaņdarba nosaukums atvasināts no jaunatklātās planētas "Gliese 581" nosaukuma, savukārt darba intonatīvās uzbūves formula ir kvinta, oktāva, prīma – cipari, kas apzīmē planētu Gliese 581.

Koncerta sākumā skanēs arī Johannesa Brāmsa „Variācijas par Haidna tēmu”.

Koncerta otrajā daļā kopā ar Liepājas simfonisko orķestri uz skatuves kāps pianists Vestards Šimkus, lai atskaņotu Brāmsa Pirmo klavierkoncertu. Komponists to radījis, būdams vēl ļoti jauns un neskopodamies ne ar vērienu, ne ar klavieru faktūras sarežģītākajiem paņēmieniem. Līdz ar to jauneklīgā un vētraini romantiskā aizrautība šeit vispilnīgāk apvienojas ar klasicistiski konceptuālu satura dziļumu.

„Pirmām kārtām, šī ir vēsturiska sezona, es pat neteiktu – jauna lapaspuse orķestra vēsturē, bet jauna grāmata. Pirmo reizi orķestrim ir sava koncertzāle – savas mājas,” Liepājas simfoniskā orķestra 135. koncertsezonu vērtē orķestra mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Atvars Lakstīgala, „Man personīgi bija liels izaicinājums veidot un vadīt visus koncertus. Ar rezultātu esmu gandarīts, bet ar to vien nepietiek, nekas neapstājas – prasības pret mums ir tikai augušas, koncertzāles sakarā mums pievērš arvien lielāku uzmanību, un turpmāk no mums sagaida vēl vairāk. Jebkurā gadījumā šis ir bijis liels izaicinājums orķestrim – jauna zāle, jauns skanējums, daudzie pirmatskaņoumi. Esam darījuši maksimāli labāko, mums ir bijusi ļoti veiksmīga sezona.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti