Pa ceļam ar Klasiku

"Klasikas" viešņa - kamerorķestra "Kremerata Baltica" direktore Ingrīda Zemzare

Pa ceļam ar Klasiku

"Pūt, vējiņi!" Nacionālajā teātrī. Sarunas pēc ģenerālmēģinājuma

Liepājas Simfoniskais orķestris atklāj sezonu! Studijā - LSO direktors Uldis Lipskis

Liepājas Simfoniskais orķestris laiž klajā Kalniņa mūzikas albumu, apceļos Āziju un pasūta mūziku sievietēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Liepājas Simfoniskā orķestra (LSO) jaunā sezona sākas ar vērienu: 14. septembrī vaļā tiks vērts Imanta Kalniņa mūzikas dubultalbums, sezonas atklāšanā 15. septembrī skanēs divi pasaules klasikas superhīti (koncerta tiešraidi piedāvās LR3 "Klasika"), Āzijas turnejā tiks svinēta Latvijas simtgade, bet dienu pirms valsts dzimšanas dienas liepājnieki spēlēs īpašus pirmatskaņojumus, kuru autores – piecas  latviešu komponistes-sievietes.

Vaicāts, vai orķestris aizvadītās sezonas laikā paspējis cieši sarast ar tā jauno māksliniecisko vadītāju Gintaru Rinkeviču, LSO direktors Uldis Lipskis atbild apstiprinoši: "Jau no pirmā koncerta, kad atklājām pagājušo sezonu ar Karla Orfa "Carmina burana", bija skaidrs, ka orķestra jauda jeb spēles intensitāte izteikti pieaugusi, un mūziķiem ir mirdzums acīs par sevis izvēlēto līderi.

Noslēdzot sezonu, bija manāms, ka abi lielumi – orķestris un tā galvenais diriģents – mākslinieciski un enerģētiski satuvinājušies.

Par savējo viņu diezin vai jebkad varēsim uzskatīt, jo Rinkevičs vēl aizvien vada paša dibināto orķestri Viļņā. Mūsu tikšanās nav tik biežas, bet no tā iegūst gan orķestris, gan klausītāji, jo pārāk bieži viena seja pie diriģenta pults ir ārkārtīgi bīstama mūsdienu orķestrim, kura mūziķi pieraduši pie mākslinieku mainības, iespaidu bagātības un ideju dažādības.”

Gintars Rinkevičs (vidū), solisti un LSO pēc Karla Orfa "Carmina Burana" atskaņojuma
Gintars Rinkevičs (vidū), solisti un LSO pēc Karla Orfa "Carmina Burana" atskaņojuma

Atklāšanas koncerts – spēcīgs un vērienīgs

Sezonas atklāšanas koncertā 15. septembrī skanēs divi pasaules klasikas superhīti – Pētera Čaikovska Pirmais klavierkoncerts un Gustava Mālera Pirmā simfonija. Programmas izvēle pilnībā bijusi Gintara Rinkeviča pārziņā. "Priecājos par to, ka viņš izvēlas to, kas arī ļoti labi sanāk,” saka Lipskis. Viņš arī uzsver:

"Atklāšanas koncerts būs spēcīgs un vērienīgs – vēl jo vairāk tāpēc, ka tas nebūs tikai Liepājas Simfoniskais orķestris, kas spēlēs, drīzāk – baltu orķestris, jo lielo, turpat simtgalvaino orķestri veidos mūsu mūziķi un liela grupa no Viļņas Valsts simfoniskā orķestra, jo Mālers pieprasa lielu sastāvu.”

Lipskis stāsta, ka jau pašā sākumā, nodibinot juridiskās attiecības ar Viļņu, ar maestro Rinkeviču pārrunājuši, kā varētu veicināt abu orķestru sadarbību, nākotnē pasūtinot komponistiem skaņdarbus, kas tiktu pirmatskaņoti gan Viļņā, gan Latvijā. "Šis ir tāds īsti pirmais solis tuvākā viena otra iepazīšanā un sadarbībā. Pati pirmā reize bija pavasarī, kad mūsu mūziķi piedalījās starptautiskā projektā Lietuvā. 15. septembra koncerts būs lietuviešu atbildes vizīte. Tuvākie plāni kopīgai saspēlei – nākamgad starptautiskā čellu festivālā Klaipēdā.”

Čaikovska Pirmajā klavierkoncertā solists būs Aleksandrs Palejs, kurš Liepājas publikai ir ļoti iemīļots mūziķis: "Viņš regulāri uzstājies Pianisma zvaigžņu festivālos, katrreiz novedot publiku līdz zināmai ekstāzes pakāpei, bet jaunajā koncertzālē vēl nav uzstājies. Katru gadu viņš uzstājas Viļņā kopā ar Rinkeviča orķestri, koncerti vienmēr ir izpārdoti, un Palejs ir viens no karstāk gaidītajiem māksliniekiem Viļņā. Līdz ar to būs ļoti skaisti,” sola Lipskis.

Aleksandrs Palejs
Aleksandrs Palejs

Jauns albums Kalniņa cienītājiem

Dienu pirms jaunās sezonas atklāšanas – piektdien, 14. septembrī, "Lielajā dzintarā” gaidāms zīmīgs notikums. LSO vaļā vērs dubultalbumu ar šīgada jubilāra, liepājnieka Imanta Kalniņa mūziku. "Tas ir ilgāku laiku lolots projekts, kas tapis sadarbībā ar nacionālo ierakstu kompāniju "Skani”. Ierakstus esam veikuši ilgākā laikposmā,” atklāj LSO direktors. Albumā iekļauta Piektā simfonija, kuru diriģē Atvars Lakstīgala, miniatūra "Santakrusa", Obojas koncerts un Septītā simfonija. Visi ir studijas ieraksti.

Uldis Lipskis vēsta, ka ierakstam pats Imants Kalniņš svētību devis, taču ar uzaicinājumu piedalīties mūzikas iestudēšanā un ieraksta procesā orķestris autoru nav apgrūtinājis:

"Mūzika jau ir kā bērns, kas palaists pasaulē, un jāļauj viņam vaļa. Ne vienmēr cieša sadarbība ar komponistu tās iestudēšanā sasniedz augstākos rezultātus. Taču uz albuma atvēršanas svētkiem esam viņu aicinājuši, un komponists devis cerības, ka būs klāt."

Āzija un citādi valsts svētki

Rudens plāni liepājniekiem eksotiski: jau septembra beigās orķestris dosies Āzijas tūrē, kuras ietvaros tiks godināta Latvijas simtgade.

Emīla Dārziņa "Melanholiskā valša” skaņas dzirdēs Indijas un Šrilankas publika!

Pēc atgriešanās oktobra sākumā sekos Latvijas turneja ar Vīnes klasiķu mūziku, kur pie diriģenta pults stāsies Atvars Lakstīgala, bet solists būs Vestards Šimkus.

Interesanti, ka valsts svētkus – Latvijas simtgadi – LSO aizvadīs citādi, nekā ierasts.

"Šogad mums neparasta situācija – nav jāspēlē Prezidenta kancelejas kūrētajos koncertos, un varam spēlēt savā pilsētā," teic Lipskis.

"Toties 17. novembrī aicinām klausītājus uz latviešu mūzikas koncertu "Mūzika Mātei Latvijai”. "Lai kompensētu to, ka Liepājas Simfoniskajam orķestrim pasūtinājuma skaņdarbus rakstījuši gandrīz tikai komponisti-vīrieši, šoreiz esam uzrunājuši piecas dāmas, latviešu komponistes, aicinot rakstīt skaniskus gobelēnus jeb mīlestības vēstules Latvijai. Vienlaikus vēlamies aizpildīt arī zināmu deficītu latviešu mūzikā, kas saistīts ar miniatūru žanru.”

Visas uzrunātās komponistes – Maija Einfelde, Selga Mence, Marina Gribinčika, Santa Ratniece un Gundega Šmite – aicinājumam atsaukušās ar lielu prieku. Viņu veikums skanēs koncerta pirmajā daļā, bet otrajā ieplānota Riharda Dubras Otrā simfonija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti