Koris «Latvija» koncertēs Somijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Valsts Akadēmiskais koris „Latvija” Māra Sirmā vadībā 16. oktobrī koncertēs Helsinku Akmens baznīcā. Šis koncerts ir Latvijas veltījums Somijai simtgadē, kā arī vēstījums par gaidāmo Latvijas valsts simtgadi.

Koncertā galvenokārt būs dzirdama izlase no kora īstenotā projekta „Latvijas komponisti Latvijas simtgadei”, kura ietvaros apmēram 100 latviešu komponisti divu gadu laikā mudināti rakstīt jaundarbus korim, izvēloties tos veltīt kādai no piecām stihijām – zeme, ūdens, mīlestība, debesis (gaiss) un uguns. Šīs kora dziesmas ir arī kā katra skaņraža personīgais veltījums Latvijai tās simtgadē.

Ilggadējais kora vokālais pedagogs Ansis Sauka savā dziesmā pievērsies zvaigžņoti romantiskai noskaņai, talantīgais sitaminstrumentālists Rihards Zaļupe savu opusu „Sauciens vējā” veltījis sava bojāgājušā drauga kaitbordista piemiņai.

Estrādes mūzikas korifejs Raimonds Pauls radījis miniatūras mūzikas pērles, bet tautasdziesmas episkums par jūras stihiju skaisti atklājies Andra Kontauta skaņdarbā. Jaunais latviešu skaņu burvis, klausītāju mīlētais komponists Jēkabs Jančevskis pieskāries mūžības tēmai, bet popgrupas „The Sound Poets” līderis Jānis Aišpurs par pamatu savai dziesmai ņēmis latviešiem tik leģendāro Ojāra Vācieša dzejoli par savas tautas mugurkaulu "Piesaukšana".

Ēriks Ešenvalds, kādreizējais kora „Latvija” dziedātājs un tagad jau komponists ar pasaules vārdu, kā allaž, skaņās apdzied dabas skaistumu – gan rasas lāses, gan ziemeļblāzmas radītās gaismas upes. Līdzās šiem jaundarbiem arī 20. gadsimta kormūzika – somu lielmeistara Einojuhani Rautavāras šedevrs „Canticum Mariae virginis” un latviešu mūzikas dižgara Pētera Vaska iespaidīgā „Māte saule”, kurā pārlaicīgi savijusies mātes un saules mīlestība.

Koncertā ieeja bez maksas.

18. un 19. oktobrī Kotkas un Kovolas baznīcās koris Latvija sadarbībā ar somu kamerorķestri „Kymi Sinfonietta” maestro Olari Eltsa vadībā atskaņos J. Haidna oratoriju „Gadalaiki” un P. Vaska opusu „Fruits of Silence”.

Koncerti norisinās Latvijas valsts simtgades starptautiskās programmas ietvaros. Plašāka informācija - lv100.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti