Koncertā deportācijas upuru piemiņai izskanēs Pētera Vaska un Georga Pelēča jaundarbi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Fonds “Sibīrijas bērni” katru gadu organizē koncertu 1941. gada 14. jūnijā deportēto piemiņai. Šogad koncertā piedalīsies Latvijas Radio koris un ērģelniece Ilze Reine, diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā atskaņojot latviešu komponistu mūzikas programmu. Izskanēs arī Pētera Vaska un Georga Pelēča jaundarbu pirmatskaņojumi, informēja organizatori.

Atceroties un godinot latviešu tautas likteņus ar mūziku, kurā mijas sāpīgums, dzimtenes mīlestība, ticība un nesalaužams gars, Pēteris Vasks īpaši šim notikumam sacerējis kora dziesmu “Birkerta birztalā” ar literatūrzinātnieka, dzejnieka un Latvijas Okupācijas muzeja biedrības vadītāja Valtera Nollendorfa dzeju. Otrā pasaules kara laikā Nollendorfa ģimene devās bēgļu gaitās uz ASV, kur viņš aktīvi darbojās latviešu trimdas sabiedrībā. Dzejoli, piemiņas haiku “Birkerta birztalā” Nollendorfs uzrakstījis dienā, kad viņsaulē bija devies izcilais arhitekts Gunārs Birkerts.

Savukārt Georga Pelēča jaundarba “Atbrīvošana” korim un ērģelēm pamatā ir Broņislavas Martuževas teksts, ko komponists raksturojis kā “ļoti spēcīgu un rosinošu”. Koncertā skanēs arī Andreja Selicka skaņdarbi, kuros savijas ikonu simbolisms un pateicība Dievam – “In Spe” ērģelēm un “Ekstātisks dziedājums Dieva mātei” ar Jāņa Kurševa solo. Klausītāji dzirdēs arī Pētera Plakida kormūzikas meistardarbus un Pētera Vaska lūgšanas “Angele Dei” un “Mans Kungs un mans Dievs”.

Koncerts “Aizvestajiem” būs skatāms kanālā ''ReTV'' pirmdien, 14. jūnijā pulksten 10.15 ar atkārtojumu pulksten 21.25.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti