Kultūras ziņas

Mūzika, deja, cirks – kabarē uzvedumā "O"

Kultūras ziņas

"Jarmarka" atgādina – māksla ir modē!

Koncerti E. Dārziņa mūzikas vidusskolas zāles remontam

Koncertā Dārziņa Mūzikas skolas atbalstam uzstājas skolas absolventi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pirmajai skatuvei ir vislielākā nozīme jauna, topošā mūziķa dzīvē un veiksmīgas karjeras izveidē. Emīla Dārziņa Mūzikas skolā zāle un skatuve jau sen neatbilst nekādiem pasaules standartiem ne kvalitatīvas akustikas, ne apgaismojuma, ne piemērotas skatuves ziņā.

Līdz 2020. gadam, kad Emīla Dārziņa Mūzikas skola svinēs 75. gadadienu, bet komponistam Emīlam Dārziņam tiks atzīmēta 145. jubileja, skola vēlas  atjaunot fiziski nolietoto un arīdzan morāli novecojušo zāli, kam būtu nepieciešami vismaz 400 000 eiro. Tāpēc šoruden aizsākts labdarības koncertu cikls “Mana pirmā skatuve” un ceturtdien Stradiņa Universitātes aulā pulksten 19 sācies otrais koncerts, kurā uzstājas trīs talantīgu instrumentālo trio dalībnieki – “Melo-M”, “Art-i-shock” un “NYX Trio”. 

Paradokss, bet tieši šajā skolā, kuru absolvējuši tik daudzi slaveni mūziķi, tostarp pat Raimonds Pauls un Gidons Krēmers, kopš padomju laikiem neremontētajā zālē ir ārkārtīgi slikta akustika,  bet slīpā skatuve neļauj tur novietot klavieres. 

“Nacionālajā mākslu vidusskolā šobrīd nav īstas koncertzāles, un visvairāk no tā cieš Emīla Dārziņa Mūzikas skolas audzēkņi, arī horeogrāfijas skolas audzēkņi un Rīgas Doma kora skolas audzēkņi, jo visiem nepieciešama laba kvalitatīva skatuve. Tā lielākā problēma ir akustika, laba akustika, kas nepieciešama topošajiem mūziķiem. Bet profesionāļi, kas skolu absolvējuši saka, ka tik slikta akustika kā Emīla Dārziņa Mūzikas skolas zālē, nav nekur citur Latvijā,” stāsta Emīla Dārziņa Mūzikas skolas projektu vadītāja, komponiste Agneta Krilova-Bērziņa. 

“Šobrīd ir tā, ka zālei naudas nav, to ir arī skaidri paudusi Kultūras ministrija, kura mūsu projektu atbalsta, bet šobrīd lieku līdzekļu tam nav. Tāpēc esam paši ķērušies tam klāt ar šādu iniciatīvu, pirmkārt ziedot naudu, apmeklēt koncertus, mēs gribam sabiedrībai parādīt, cik milzīga nozīme ir Emīla Dārziņa Mūzikas skolai un šis skolas absolventiem, kas ir mūsu kultūras un mūzikas dzīves pamatsegments,” uzsver Krilova-Bērziņa. 

“Godīgi sakot, kad es tur mācījos pirms divdesmit gadiem, viņa izskatījās tieši tāpat un diez ko pozitīvas sajūtas neizraisīja, jo bija patumšs. [..] Jāsaka, izmaiņas pa šiem gadiem ir minimālas,” norāda čellu trio “Melo-M” mūziķis, komponists Kārlis Auzāns. 

Stradiņa universitātes aulā labdarības koncertu “Mana pirmā skatuve” sniedz  trīs talantīgi instrumentālie trio  – čellu trio “Melo-M” un divi dāmu trio “Art-i-Shock” un ”NYX Trio”. 

“Galvenokārt man patika, ka tā bija vide, kur visi domā pa mūziku, visi runā par mūziku, visi dzīvo mūzikā, tā vide ir ļoti īpaša,” atzīst trio “Art-i-Shock” čelliste Guna Šnē. 

Nākamie labdarības koncerti plānoti nākamgad – tuvākie notiks 25. janvārī un 6. februārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti