Kultūra

"Meža meitu" režisors: šodien vairs neesam gatavi ziedot savu komfortu nāktones vārdā

Kultūra

Vilipsōna izstāde "Ārprātija piedzīvojumi" galerijā "Istaba"

Drīzumā gaidāms Katrīnas Gupalo jaunās programmas pirmatskaņojums

Katrīna Gupalo piedāvā jaunas programmas pirmatskaņojumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Oriģinālus un drosmīgus ceļus mūzikā turpina meklēt dziedātāja un pianiste Katrīna Gupalo. Kopā ar pianistu Andreju Osokinu viņa jau skatītājus uzrunājusi divās programmās „100 gadi ar Piafu” un „Pēc pusnakts”, bet šobrīd top viņas debijas albums un jauna koncertprogramma ar pašas komponētām dziesmām. Tās pirmatskaņojums notiks 23.janvārī.

Līdzīgi kā iepriekšējās programmas, arī jaunāko Katrīna Gupalo stilistiki raksturo kā traku kokteili, kurā līdzās popmūzikai ieskanēsies kaut kas no džeza, roka un akadēmiskās mūzikas.

Taču ir viena liela atšķirība –

šoreiz tās nebūs citu komponistu dziesmas jaunās aranžijās, bet gan Katrīnas Gupalo pašas veikums.

Pirmo impulsu komponēt Katrīnai devusi iepriekšējā programma „Pēc pusnakts”. To veidojot, slavenas melodijas tika aranžētas tik specifiski, ka mūziķi sāka prātot – vai tā vietā drīzāk nevarēja radīt paši savas dziesmas. Katrīnai idejas šai saistībā bija krājušās ilgu laiku, bet līdz šim viņa nebija uzdrīkstējusies tās īstenot, līdz pagājušā vasarā melodijas un vārdi sāka raisīties ļoti dabiski, kā izlīt izlija no viņas sirds.

Katrīna Gupalo: „Ilgu laiku es mulsu rakstīt savu mūziku, jo klasikā izglītība – akadēmiskais pianisms, tā ir profesija, kur tu katru dienu spēlē šedevrus, tu esi pieradis pie šiem šedevriem, un tu domā – kāpēc tev vēl kaut ko rakstīt, ja viss jau ir uzrakstīts? Tas ir no vienas puses. No otras puses, sanāk tā, ka tas, ko es esmu sasūkusies augstskolās Londonā, Amerikā un Latvijā –

visas šīs zināšanas man dod iespēju būt ļoti brīvai rakstīšanas procesā, jo es intuitīvi jūtu, kas ir labi un kas nav labi, man nav mākslīgi jāshēmo."

Katrīnas Gupalo debijas albumā būs iekļautas vairāk nekā 10 viņas komponētās dziesmas. Jau janvārī tās būs dzirdamas arī viņas jaunajā koncertprogrammā „Katrina Gupalo and the Black Birds” līdzās Edgara Raginska kompozīcijām, klavieru miniatūrām un džeza standartiem.

„Man ir kolosāls sastāvs: es pie klavierēm un dziedot, protams, bet man vēl ir ģitāra, basģitāra, sitamie, trompete, vēl bekvokāls, tā kā tas būs diezgan tāds krāšņs skanējums," saka Katrīna Gupalo, un viņa ne tikai muzicēs, bet arī iepazīstinās ar dziesmu stāstiem. Saturiski visas dziesmas ir par mīlestību, bet ļoti dažādās šī vārda nozīmēs un izpausmēs. Piemēram pagājušajā vasarā tapusī kompozīcija „Apreibinošā karamele” ir par rozā briļļu periodu mīlestībā.

Katrīna Gupalo: „Dziesma ir par mīlestības pirmo posmu, kad ir galīgs tāds trakums galvā, ķermenī, domās, sirdī, viss iet pa gaisu, un liekas, ka visapkārt ir pavasaris, neskatoties uz gadalaiku. Es ļoti ceru, ka tajos mirkļos, kad es to dziesmu dziedu, zālē ir kāds cilvēks, kurš tieši tobrīd tā jūtas. Dziesma ir ļoti krāsaina, tajā uzburta tāda sava pasaule, kurā lido kamenes, aptrakušas, nosaukums „Apreibinošā karamele” domāts kā mīļotā vārdi, kas nāk tev ausīs un tev ir tik patīkami no tā visa. Un raķetes lido kosmosā, komētas satricina mierīgas debesis… nu gluži kā mīlestība."

Katrīna Gupalo ir akadēmiski izglītota pianiste, kura par savu nozīmīgāko skolotāju dēvē Latvijas Mūzikas akadēmijas profesoru Sergeju Osokinu, bet izglītojusies arī Kalifornijā un Londonā. Dziedāt sākusi vēl agrāk, nekā spēlēt, mācījusies pie dažādiem pedagogiem, apgūstot arī dažādus žanrus, šobrīd viņas vokālās prasmes slīpē balss fitnesa treneris Arturas Burke.

Gupalo šogad piedalīsies arī konkursā „Supernova”, kur tiek pieteikta kā akadēmiski visizglītotākā dalībniece, un viņas kompozīcija ir atšķirīga no Eirovīzijas standarta.

Katrīna Gupalo: „Iedvesmoja piedalīties pagājušā gada uzvarētājs Salvadors Sobrals, viņam bija tas smukais džeza valsis, kas galīgi neiederējās Eirovīzijas standartos, bet visiem patika, un viņš tik dabiski un skaisti to iznesa, man bija sajūta, ja var kaut kā citādi, tad varu arī es."

LTV konkurss „Supernova” sāksies februārī, bet jau 23.janvārī klubā „Austrumu robeža” Katrīna Gupalo pirmatskaņos savu jauno koncertprogrammu „Katrīna Gupalo and the Black Birds”, koncerti plānoti arī februārī gan Rīgā, gan Jūrmalā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti