Kultūras ziņas

Jaunie Rīgas krievu teātra aktieri spēlē Šekspīru

Kultūras ziņas

Jaunie fotogrāfi izstādē "MISFITS"!

"Trubadūrs" operā ceļo laikā un telpā

Jānis Apeinis: Grāfa Lunas loma «Trubadūrā» ir sarežģītākā manā karjerā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

"Es šobrīd vēl ļoti daudz domāju par materiālu un to, kā tikt galā ar šo lomu, jo laikam man tā ir grūtākā partija, ko es esmu dziedājis līdz šim," par grāfa Lunas lomu operā "Trubadūrs" pirms tās pirmizrādes atzīst Latvijas Nacionālās operas solists Jānis Apeinis.

Viena no Džuzepes Verdi slavenākajām operām "Trubadūrs" ir pēdējā šīs sezonas pirmizrāde Latvijas Nacionālajā operā. Viduslaiku intrigas un kaislības emocionāli tuvināt Latvijas skatītājiem centies režisors Andrejs Žagars.

Krāšņos ansambļos un ekspresīvās ārijās izdzīvotā traģēdija ir starp zināmākajiem Verdi darbiem, tās librets, kur brālis nokauj brāli - starp traģiskākajiem. Iestudējuma režisors Andrejs Žagars "Trubadūru" no 15.gadsimta Spānijas pārcēlis uz Pirmā pasaules kara beigām Latvijā, tā cerot to padarīt pašmāju skatītājam saprotamāku.

To ir grūti saprast. Varbūt mums ir par maz pieredzes Pirmajā pasaules kara laikā, varbūt kādu liecību atrodam, bet es neatradu. Mani apbūra mūzika, un tas arī bija viss," atzīst operas skatītājas Lija un Anita.

Iestudējuma scenogrāfs Reinis Dzudzilo norāda - idejas pamatā svarīgākais ir nevis darbības vieta, bet pārdzīvojums: "Svarīgāk ir, kā pārcelt pārdzīvojumu. Sāpes jau visos laikos ir nemainīgas." Arī pats Žagars gan uzsver - "Trubadūrā" karš ir tikai fons, kas sakāpina un izceļ kaislības, mīlu un zaudējuma sāpes. Tās aiznest līdz skatītājiem pamīšus mēģina pašmāju sastāvs ar operas debitantu Jāni Liepiņu pie diriģenta pults, un viessastāvs Aleksandra Viļumaņa vadībā.

Pirmizrādē uz skatuves būs viessastāvs, kam enerģētiskais lādiņš pagaidām veidojas spēcīgāks. "Ļoti atšķirīgi sastāvi - gan meistarības, gan vokālo spēju ziņā, arī enerģētikas atdevē un iedarbības spēkā uz publiku, jo tā jau ir cīņa, tev ir jāpārliecina par savām jūtām publika," norāda Žagars.

Latvijas Nacionālās operas solists, grāfa Lunas lomas izpildītājs Jānis Apinis atzīst, ka šī loma ir vēl nepieredzēts izaicinājums: "Es šobrīd vēl ļoti daudz domāju par materiālu un to, kā tikt galā ar šo lomu, jo man tā ir laikam grūtākā partija, ko es esmu dziedājis līdz šim."

Pats Žagars citas operas Latvijā šobrīd neiestudē, viņš strādājot pie vēl viena Verdi šedevra - "Aīdas" koncepta, kā arī gatavojas iestudēt Riharda Štrausa "Salomi" Honkongas operā.

Zigmārs Liepiņš piedāvāja, lai es padomāju nākotnē par kādu krievu vai franču operu, tā ka es esmu mutisku uzaicinājumu saņēmis. Protams, priecātos atgriezties un kaut ko darīt nākotnē," teic režisors Andrejs Žagars.

Kā vēstīts, operas "Trubadūrs" pirmizrāde notiks 30.maijā, pārējās izrādes - 31.maijā, Rīgas Operas festivāla laikā 7. un 14.jūnijā, kā arī 30.augustā un 25.septembrī. "Trubadūra" pirmizrāde 30.maijā plkst. 19 klausāma Latvijas Radio 3 "Klasika".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti