Kultūras ziņas

Aktieris Ralfs Fainss Rīgā ieskaņo filmu

Kultūras ziņas

Amerikāņu komponists gatavo pārsteigumu Rīgas Domā

Meistari un mācekļi jauniešu mūzikas festivālā "Avanti"

Festivālā «Avanti!» muzicēs pasaulslavenais beļģu vijolnieks Ogistēns Dimē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Festivāla "Avanti!" atklāšanas koncertā „Meistari un mācekļi" 15.martā Lielajā ģildē, kopā ar orķestri "Sinfonietta Rīga" muzicēs arī pasaulslavenais beļģu vijolnieks Ogistēns Dimē, kuru uz Latviju uzaicināja viņa studente Elīna Bukša.

Ideja uzaicināt slaveno vijolnieku uz Latviju radās viņa studentei Elīnai Bukšai, kura jau trešo gadu apgūst vijoļspēli Beļģijā. Jaunā māksliniece Latvijas Radio raidījumā „Pa ceļam ar Klasiku” atzīst, ka šāda ideja viņai bijusi jau sen.

„Tā bija mana ideja jau ilgāku laiku atpakaļ, bet es nevarēju sadūšoties viņam jautāt. Bet es īstenībā viņam pajautāju to pagājušā gada sākumā un viņš uzreiz pateica jā,” atminas studente un neslēpj, ka ļoti priecājas par šādu izdevību. 

Man ļoti liels prieks, ka mēs abi esam šeit, Rīgā. Īpaši Ogistēns, man tas joprojām liekas ļoti neticami un kaut kā nereāli, ka daļa no manas dzīves Beļģijā ir šeit, un ļoti nozīmīga daļa,” atklāj jaunā māksliniece. 

Viņa arī atzīst, ka ir ļoti gandarīta un lepojas ar savu pedagogu, un sadarbība abu mākslinieku starpā ir ļoti laba.

„Es dievinu viņa mācīšanas stilu, es viņu dievinu kā personību, varbūt tas ir par skaļu teikts, bet tā tas ir. Es viņu ļoti cienu kā cilvēku. Liels cilvēks vārda vistiešākajā nozīmē un ne tikai izcils un ļoti apdāvināts mūziķis, bet arī labs cilvēks,” savu pedagogu slavē Elīna un atzīst, ka ir ļoti patīkami muzicēt uz vienas skatuves. 

Es ļoti izbaudu, kad viņš diriģē un es spēlēju, un tā vietā, lai es būtu varbūt satraukta, jo tas ir mans pedagogs, ir tieši otrādāk, ir pilnīgi miers,” stāsta vijolniece.

Turklāt Elīna atklāj - viņai bijis ļoti svarīgi, lai meistars uz Rīgu atbrauc arī orķestra "Sinfonietta Rīga" dēļ.

„Vēlējos, lai viņš pastrādā ar orķestra mūziķiem, īpaši - pie Mocarta mūzikas, jo orķestrim tā noteikti ir lieliska pieredze," saka Bukša.

 Arī pats slavenais vijolnieks Ogistēns Dimē neslēp prieku par iespēju būt šeit.

Priecājos būt Rīgā un muzicēt kopā ar jūsu lieliskajiem mūziķiem un, protams, manu Elīnu Bukšu. Viņa gluži vienkārši ir fantastiska vijolniece – brīnišķīga mūziķe, izsmalcināta, jūtīga, emocionāla. Viņas vijole skan brīnišķīgi, un man par to liels prieks," stāsta vijolnieks.

Vijolnieks, kurš koncerta pirmajā daļā uzņemsies gan solista, gan diriģenta lomu, atzīst, ka būtu liels prieks atgriezties Rīgā atkal un muzicēt šeit atkārtoti, bet viņa plānos ietilpst vēl kāda cita sadarbība ar orķestri "Sinfonietta Rīga".

„Es gribu uzlūgt "Sinfonietta Rīga" muzicēt Eiropā, iespējams, arī Japānā, un es mēģināšu to īstenot,” atklāj mākslinieks.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti