Pārmijas

Dvoržāks un kinoleģendas no Milānas katedrāles laukuma - uz "Splendid Palace" ekrāna

Pārmijas

Būs arī "kautiņš"! Baltajā naktī "Sansusī" servēs kulturālu desertu četrās kārtās

Evita Zālīte: Sēžot Ungurmuižas parkā, jutos kā iemīlējusies...

Dziedātāja Evita Zālīte: Mūzika prātu sakabina ar sirdi - šis balanss ir ļoti svarīgs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

29. jūnijā jau atkal gaidāmi Mazie Ungurmuižas operas svētki, kuri šogad notiks jau 15. reizi. "Ja citreiz jubilejas gaidu un zinu, kad tās būs, laikam dzīves temps kļuvis straujāks, jo šogad pārsteigta atklāju, ka patiešām pagājuši jau piecpadsmit gadi kopš tā maģiskā brīža, kad kādu vasaras vakaru apciemoju Ungurmuižu, sēdēju uz tās terases, un domāju, ko es šai vietai varētu dot,” stāsta šīs tradīcijas dibinātāja – dziedātāja Evita Zālīte.

"Manuprāt, tā ir Ungurmuižas maģija un brīnums, ko radījusi Kampenhauzenu dzimta, kas no 1732. līdz 1939. gadam tur pazemīgi un čakli, saimniekojusi , turklāt šie cilvēki bijuši ar lielisku izglītību, kalpojuši milzīgai idejai, jo bijuši hernhūtieši – viņi izveidojuši vidi, kurā nokļūstot, mēs sajūtam sevī vēlmi dot. Acīmredzot tādēļ, ka šī vieta arī dod kaut ko personīgi katram, kas tur nokļūst.

Jau ne reizi vien esmu teikusi, ka toreiz, nokļūstot Ungurmuižā un sēžot parkā, jutos kā iemīlējusies… Iemīlējusies kādā cilvēkā – tieši tās pašas sajūtas pārņēma, nokļūstot Ungurmuižā," sajūsmināti atceras dziedātāja.

"Domāju – te varētu ar draugiem nospēlēt vakarā koncertu, un uzrunāju tā brīža savus Operas kolēģus. Tur bija Dace Volfarte, Krišjānis Norvelis, Viesturs Jansons. Savam skolotājam – brīnišķīgajam draugam, komponistam, izcilajam koncertmeistaram Pēterim Plakidim jautāju, vai arī viņš nevēlas atbraukt ar mums pavakarēt. Teicu – uzaicināsim kaimiņus, draugus. Tur nebija biļešu, mēs vienkārši nospēlējām vienu koncertu jūnija vakarā, bez kādām idejām, ka tā varētu kļūt par tradīciju.

Bet pagāja gads, un tie paši operas kolēģi jautāja – vai šogad nekā nebūs? Un nodomāju – kāpēc nē? Varam vēl!

Un atkal muzicējām kopā ar Pēteri Plakidi, gan mazliet citā sastāvā."

Zālīte stāsta – gadiem ejot, Mazie Ungurmuižas operas svētki attīstījušies par brīnišķīgu tradīciju ar savu klausītāju. "Ir sejas, ko redzu jau visus 15 gadus, kas seko un dzīvo līdzi šim notikumam, kas transformējies tikai mazliet."

Dziedātāja arī uzsver, ka šis vienmēr būs kamernotikums: "Ungurmuižas vide ir kamerīgi silta, nemaz nevar šeit iedomāties cilvēku tūkstošus. Lielākais klausītāju pulks mums bijis vairāk nekā pieci simti, un tad jau šķiet, ka parks ir pilns."

Tāpat Evita Zālīte ir pārliecināta: katrs, kurš iegriezīsies Ungurmuižā gan koncerta vakarā, vai arī tāpat vien, tiks dāsni, dāsni apbalvots ar šīs muižas vēsturi. „Nesen Nacionālajā teātrī bija Viestura Kairiša izrāde par baltvācu vēsturi, par kultūras līkločiem – tāpēc ir vērts uz Ungrurmuižu aizbraukt un iepazīties ar pazemību. Ungurmuižā saimniekoja Kampenhauzenu dzimta, un viņiem bija moto, kas izlasāms uz sienu gleznojumiem – eņģelim rokā ir tāda kā lente, uz kuras rakstīts tā:

"Uzticība, mīlestība un vienotība dod svētību, mieru un apmierinātību." Manuprāt, šie vārdi dziļi simbolizē vidi, kurā nokļūstot, mēs katrs kļūstam dāsni."

29. jūnija koncertā piedalīsies Laura Teivāne, pati Evita Zālīte, Ilona Bagele, Mihails Čuļpajevs un Rihards Millers, bet koncertu vadīs muzikoloģe, Latvijas Radio 3 ”Klasika” programmu vadītāja Liene Jakovļeva. "Pirmo reizi šajā koncertā piedalīsies arī brīnišķīgais franču soprāns Perīna Madefa, kuru dzīves ceļi atveduši uz Latviju – viņa ir Jāņa Apeiņa dzīvesbiedre,” atklāj Evita Zālīte.

Muzikālo pavadījumu operdziedoņiem nodrošinās nevis orķestris, bet gan Latvijas Nacionālās operas un baleta klavieru trio Ilzes Ozoliņas vadībā. "Viens no iemesliem, pavisam praktiskiem, kāpēc Ungurmuižā nekad nebūs liela orķestra sastāva – šeit vienkārši tam nav vietas. Tāpēc būs Ilzes Ozoliņas vadītais operas trio. Bet katrā ziņā tas nekad nav traucējis un nav bijis sajūtas, ka kaut kā ir par maz,” skaidro mazo opersvētku saimniece.

Vaicāta par programmu, viņa atklāj: "Šogad vēlējāmies, lai šajā vakarā lielā Mocarta cilvēcība un smalkums satiekas ar amerikāņu mūzikliem. Izvēle nav nejauša, jo šī mūzika smaržo pēc vasaras. Viss koncerts, manuprāt, ir ļoti vasarīgs."

Ungurmuiža atrodas Raiskumā, netālu no Cēsīm, tāpēc kultūras baudītāji to ērti varēs apvienot ar festivāla "Lampa" apmeklējumu, kurā dienu iepriekš piedalīsies arī pati Evita Zālīte. Piemēram, visu dienu var pavadīt Cēsīs un vakarā baudīt mūziku.

"Domāju, intelekts šīs dienas garumā "Lampā" būs nodarbināts krietni vien!

Bet mūzikas burvība jau slēpjas tajā, ka mūzika prātu sakabina ar sirdi, un šis balanss ir ļoti svarīgs.

Tādēļ es pat ieteiktu cilvēkiem, kas apmeklē "Lampu", doties uz Ungurmuižu atpūsties – vienkārši tur būt un ļauties, lai šī vieta piepilda un dod. Un ticu, ka mums izdosies brīnišķīgs koncerts!"

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti