«Brīvdabas katedrālē» Tiguļkalnā izskanējis ikgadējais Raimonda Tigula koncerts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Koncerti Tiguļkalnā Talsos kļuvuši par tradīciju. 8. augustā jau devīto gadu mūziķa vecvecvectēva dzimtajā vietā – ozolu apļa kalnā, kas atgādina brīvdabas katedrāli, – uz bezmaksas koncertu sabrauca klausītāji. Vieni izvēlējās paklāt sedziņu tuvāk skatuvei, citi klausījās ar skatu uz saulrietu pakalna otrā pusē.

Raimonds Tiguls pulcē mūziķus, ar kuriem gada laikā kopā rīkoti koncerti un ierakstīti mūzikas albumi. Katru gadu koncerta skan kāds pirmatskaņojums. Šogad koncertā piedalījās dziedātāja Beāte Zviedre, Rīga Doma zēnu koris Mārtiņa Klišāna vadībā izdziedāja “Rīta un vakara dziesmas”, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas rektors Guntars Prānis demonstrēja unikālu instrumentu ratalira.

Kopš Raimonda Tigula izveidotās tradīcijas augstākajā Talsu pilsētas pakalnā Tiguļkalnā pulcēt savus domubiedrus mūziķus un skatītājus uz bezmaksas brīvdabas koncertiem, Kurzemes reģiona mūzikas pasaule ir mainījusies un talsenieku pašapziņa cēlusies.

“Šogad jau ir devītais Tiguļkalna koncerts, tā jau izveidojusies par patiešām skaistu tradīciju,” stāsta Raimonds Tiguls. “Tā vīzija, – tā mana doma bija kopā ar mūziķiem, saviem draugiem, ar kuriem es kopā ierakstu albumus, gan koncertēju, reizi gadā savākties, veidot kopā sanākšanas.

Sākumā tas nebija nodefinēts kā koncerts, bet kopā sanākšana muzicēšana.”

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas rektors Guntars Prānis uzsver: “Raimonds ir mākslinieks, tas, ko tēlotājmākslā dara ar krāsu, to Raimonds māk izdarīt ar noskaņu, ar skaņu krāsām, ar harmonijām, ar tikai viņam raksturīgiem ritmiem un tādu ārkārtīgu iekšēji piedzīvotu sajūtu. Viņš māk uzburt simtiem šādu sajūtu. Man liekas cilvēki, tad, kad viņi klausās, viņi sevi atrod šajā mūzikā. Tas ir tas skaistākais, īpaši tagad, kad tik ilgi esam bijuši aiz slēgtām durvīm.”

Tiguļkalna stiprie ozoli aug kopš komponista vecvecvectēva laikiem. Ne velti vieni no pirmajiem šī koncerta dalībniekiem šo vietu nosauca par brīvdabas katedrāli.

Katru gadu koncertā skan kāds pirmatskaņojums. “Šogad ir skaņdarbs, kas pirmatskaņojumu piedzīvoja Latvijas Radio decembrī, kad bija Eiroradio tiešraide ar milzīgu auditoriju, kādi 20 miljoni cilvēku, un Beāte Zviedre dziedāja manu dziesmu “Little Star”, un man bija jauns skaņdarbs uzrakstīts, bet pats nevarēju būt tiešraidē,” stāsta komponists.

“Es negribētu teikt, ka tas ir tāds vienkāršs brīvdabas koncerts, nē, jo Raimonds tāds nav.

Raimonda mūzika ir tas, kas vieno visu kopā, un tas ir tas, kas iedod citu noskaņu kokiem zālei, visam, tas ir tāds maģiskums kāpēc cilvēkiem patīk šeit nākt,” norāda dziedātāja Beāte Zviedre.

Šīgada Tiguļkalna koncertā nozīmīga vieta kormūzikai – Rīgas Doma zēnu koris diriģenta Mārtiņa Klišāna vadībā atskaņoja koncertprogrammu “Rīta un vakara dziesmas”, kas tapušas sadarbībā ar izcilām latviešu dzejniecēm un rakstniecēm – Noru Ikstenu, Vairu Vīķi-Freibergu um Rasu Bugavičuti-Pēci.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti