Rīta Panorāma

Intervija ar Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieku Normundu Krapsi

Rīta Panorāma

Oficiālā Eiropas čempionāta basketbolā bumba Rīta panorāmas studijā

Braiens Adamss - 30 gadi leģendāra rokenrola

Braiens Adamss: Man teju vairs nav pašam jādzied, jo cilvēki dzied man

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem un 1 mēneša.

Trīs lieli autobusi, kas pārvērsti mobilos mājokļos, un septiņas kravas automašīnas, kas ir pilnas ar ļoti jaudīgu skaņas un gaismas tehniku, šādi Braiens Adamss ieradīsies arī Rīgā ar savu „Reckless” tūri, kas veltīta pirms 30 gadiem izdotajam albumam. Salīdzinot tos laikus ar šiem, mūziķis stāsta, ka tagad viņam teju vairs nav pašam jādzied dziesmas, jo cilvēki tās dzied viņam.

Jau vēstīts, ka dziedātājs Braiens Adamss uzstāsies Rīgā 25. martā. Vēl pirms došanās šurp, mūziķis Dānijā piekrita sniegt ekskluzīvu interviju Latvijas Televīzijai.

“Reckless” var tulkot kā pārgalvīgs, pārdrošs un arī neprātīgs – tā sauc Braiena Adamsa albumu, kas iznāca 1984. gadā. Ir pagājuši 30 gadi, un ar devīzi – „Reckless” – visu laiku veiksmīgākais kanādiešu mākslinieks dodas koncerttūrē, atzīmējot karjeras apaļo jubileju. Gadiem ejot, rokenrola dzirksts nav izplēnējusi.

„Domāju, tas, ka es joprojām uzstājos, guvis tādu dzīves pieredzi, ko savā ziņā varētu salīdzināt pat ar cirku, tajā visā ir sava pārgalvība. Tas nav parasts darbs. Daudzējādā ziņā esmu tāds pats, kā biju toreiz, mans gars nav mainījies,” uzskata Braiens Adamss.

Koncerttūre ir kā sava veida atskaite – tajā skan lielākie hiti, un koncerta apmeklētājiem ieteicams izvēlēties ērtus apavus, jo mierīgi nostāvēt nav iespējams. Adamss burtiski spridzina uz skatuves. Mākslinieks atzīst, ka dziesmas gadu gaitā ieguvušas jaunu nozīmi, jo tām visām bijusi svarīga loma viņa karjerā . Salīdzinot ar laiku pirms trīsdesmit gadiem, klāt nācis vēl kas nozīmīgs.

"Atšķirība, salīdzinot toreiz un tagad, - man teju vairs nav pašam jādzied dziesmas, jo cilvēki tās dzied man," saka Adamss, atzīstot - viņam patīk, ka cilvēki dzied.

Ja Adamss mīl to, ka cilvēki dzied, tad cilvēki savukārt mīl viņa talantu. Vairāk nekā 100 miljoni ierakstu kopiju, kas pārdotas visā pasaulē, ir pārliecinošs apliecinājums panākumiem. Tas viss gan nav nācis viegli un bez piepūles. Pieaugot šķirtā ģimenē, Adamss jau piecpadsmit gadu vecumā pameta skolu, bet naudu pirmajai cienījamai ģitārai nopelnīja, strādājot par trauku mazgātāju. No brīža, kad topošais mākslinieks parakstīja līgumu ar kompāniju “A&M Records”, pagāja pieci gadi līdz veiksme patiešām uzsmaidīja. 1983. gadu iezīmē albums “Cuts like a Knife” un popularitātes sprādziens Kanādā un ASV.

"Domāju, ka cilvēkam ir jābūt īstajā vietā, īstajā laikā, ar pareizo mūziku un pareizo attieksmi, ar pareizajiem cilvēkiem, kas stāv aiz tevis. Protams, beigās viss ir atkarīgs no tevis paša – ir jāgrib zināmas lietas. Bet vienmēr jāatceras – viens pats tu nevari izdarīt neko," uzsver Adamss.

Paralēli mūziķa karjerai Braiens Adamss jau daudzus gadus ir dažādu humāno misiju vēstnieks. Viņa izveidotais fonds atbalsta gan vides aizsardzības projektus, gan palīdz cilvēkiem, kurus liktenis nav saudzējis.

"Ir vienmēr labi dot atpakaļ. Viena no lietām, ko daru, es atbalstu skolu, kurā ir mūzikas mācību programma," stāsta mūziķis. "Man ir tā iespēja aiziet uz šo skolu un redzēt, kā cilvēki mācās dziedāt un spēlēt instrumentus. Ja šajā skolā izaug kaut viens cilvēks, kurš tiešām ir labs..."

Adamss ir arī talantīgs fotogrāfs. Viņa darbus publicē "Vogue", "Harper's Bazar", "Esquire" un daudzi citi. Viens no Adamsa spilgtākajiem projektiem, kura gūtie ienākumi tika ziedoti labdarībai, ir grāmata – fotoalbums “Ievainotie.” Modeļu lomā – britu karavīri, kurus dienests tuvajos austrumos sakropļojis uz mūžu.

"Tas nāca laikā, kad pārņēma sajūta, ka viens karš seko otram un tas nekad nebeigsies," stāsta mūziķis." Kā pasaules pilsonis es nevaru vienkārši sēdēt un neko nedarīt. Ir svarīgi, lai ļaudis redz, ko atnes karš no cilvēciskās perspektīvas. Tas nav tikai tas, ko redzat televīzijā, tas ir pa īstam. Cilvēki atgriežas un viņi ir briesmīgā stāvoklī. Viņi ir savainoti fiziski un mentāli. Tas notiek arī Tuvajos Austrumos. Daudzi ir zaudējuši savas mājas, ģimeni, bērnus. Viņi ir briesmīgi savainoti un sāpināti. Tā ir traģēdija, tā ir milzīga traģēdija. Kā parādīt cilvēcisko dimensiju tajā visā? Tā radās šī grāmata."

Paralēli mūziķa un fotogrāfa karjerai Braiens Adamss arī divu meitu tēvs. Četrgadīgā Mirabella Banija un Lula Rozlija, kurai nesen nosvinēta otrā dzimšanas diena, pamudinājušas skaidrāk kā jebkad apzināties dzīvē svarīgāko.

"Cienīt citus cilvēkus un neaizmirst turēt kājas pie zemes," - tā Adamss. "Protams, ņemot vērā, ka viņas ir mani bērni, viņām būs viss dzīvē nepieciešamais, bet ir svarīgi, lai viņas atceras, ka ir citi cilvēki, kuriem tā nav. Tāpēc mana kā tēva misija ir, lai viņas to apzinās."

Adamss atklāj, ka savām meitām dziedot un viņas savukārt dziedot viņam.

"Tās lielākoties ir bērnu dziesmas. Un arī dziesmas, ko mēs izgudrojam. Mēs bieži izdomājam muļķīgas dziesmiņas, pārsvarā tas ir kaut kas par... kakām," stāsta Adamss.

Paralēli bērnu dziesmiņu dungošanai Braiens Adams kopā ar kolēģi Džefu Linu no "Electric Light Orchestra" ir sarakstījis pavisam nopietnas dziesmas jaunam albumam. Tas dienasgaismu ieraudzīšot jau šā gada oktobrī un būšot ieturēts rokenrola labākajās tradīcijās.

"Tas ir īsts roka albums - nopietns roka blieziens!" sola mūziķis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti