Ar varenu ieguldījumu nākotnē. Koncerts «Dzimuši Latvijā» Dzintaru koncertzālē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvijas Simtgades jauniešu simfoniskais  orķestris – 64 jauni mūziķi no 12 Latvijas pilsētām diriģentu Aināra Rubiķa un Kaspara Ādamsona vadībā 2018. gada 24. jūlija koncertam Dzintaru koncertzālē bija sagatavojuši koncertrogrammu "Dzimuši Latvijā", kurā mūziķi ar pasaules vārdu – Ksenija Sidorova, Vineta Sareika, Kristīne Opolais – muzicēja kopā ar jaunajiem talantiem: vijolnieku Daniilu Bulajevu, dziedātāju Kalvi Kalniņu un ģitāristu Miku Akotu. Šis koncerts pelnīti izvirzīts "Lielajai mūzikas balvai 2018" (LMB) kategorijā "Gada koncerts". 

''LMB 2018'' žūrijas pārstāve, izdevniecības "Musica Baltica" direktore Solvita Sējāne atzīmē: "Enerģija, sinerģija, degsme un aizrautība, darbs un milzīgs muzicēšanas prieks, gribēšana un varēšana, tagadne un absolūti cerīgs skats nākotnē. Meistari un mācekļi kopā uz vienas skatuves vienā elpā, un koncerta beigās visi, gan mūziķi, gan publika, laimīgi sajūsmināti. Un, pats svarīgākais, – turpinājums sekos!"



Lielā mūzikas balva 2018. Gada koncerts

• Festivāla “Pētera Vaska mūzikas aprīlis” noslēguma koncerts “Tālā gaisma” 28. aprīlī koncertzālē “Cēsis” – solists Hugo Tičati, “Sinfonietta Rīga” un diriģents Juha Kangass

• Jūrmalas festivāla atklāšanas koncerts “Dzimuši Latvijā” 24. jūlijā Dzintaru koncertzālē – solisti Miks Akots, Daniils Bulajevs, Kalvis Kalniņš, Kristīne Opolais, Vineta Sareika un Ksenija Sidorova, Latvijas Simtgades jauniešu simfoniskais orķestris un diriģents Ainārs Rubiķis

• Koncerts “Bahs un Baltija” 4. novembrī Latgales vēstniecībā “Gors” – soliste Iveta Apkalna un kamerorķestris Kremerata Baltica

Lielo Mūzikas balvu pasniegs svinīgā ceremonijā Latvijas Nacionālajā operā 2019. gada 5. martā. Tiešraidē to varēs klausīties Latvijas Radio 3 “Klasika”, un ceremoniju varēs noskatīties arī Latvijas Televīzijā. 

"Prieks bija īpaši liels, jo nāca klāt atbildība par koncerta nopietnību, mērogu," atzīst Kalvis Kalniņš. "Tas bija ļoti liels dzinulis atvaļinājuma laikā nevis atpūsties, bet attīstīt savas prasmes. Jūtos ļoti laimīgs, un esmu pateicīgs cilvēkiem, kuri mani izvēlējās šim koncertam. Ar tāda līmeņa zvaigznēm vienmēr ir ļoti patīkami sadarboties, un ceru, ka tā nebūs pēdējā reize."

"Muzikāli reti iznāk kopā saspēlēties ar tādiem mūziķiem. Tā ir laba pieredze! Aināra Rubiķa vadībā viss ir kolosāli!" – sajūsmu neslēpj Miks Akots.

Bet Vineta Sareika atklāj: "Man ļoti patika sadarbība ar Aināru Rubiķi, jau no pirmā mēģinājuma viņš ļoti, ļoti labi sagatavojies – ar lielu atbildības sajūtu pieiet šim koncertam.

Ar jauniešiem vienmēr ir ļoti liels prieks spēlēt kopā, jo viņos vēl ir tā vienreizējā dzirksts, kas "uzķerama" tikai pašā sākumā – pēcāk jau profesionālā dzīve cilvēku maina un nāk klāt pieredze. Taču sākums allaž ir ļoti svaigs un burvīgs.

Jaunieši vēl nav rutinēti. Tas ir ļoti skaisti, taču gan solistam, gan diriģentam, gan orķestrim jābūt ļoti fleksibliem un gataviem dažādiem negaidītiem pavērsieniem..."

Tikām orķestra diriģents Ainārs Rubiķis saka tā: "Viss orķestris izveidots par godu Latvijas simtgadei, un tā ir jauka lieta, ko patiesībā varētu turpināt vēl nākamos simt gadus. Tas varētu attīstīties un palikt kā tāda konstanta vienība.

Redzot, kā jaunieši strādā un "dauzās", cik nopietni viņi ķer visas lietas un cik nopietni ar sevi strādā – tā ir tik brīnišķīga lieta, kas arī mani pašu neapšaubāmi sezonas beigās ārkārtīgi uzlādēja.

Tas ir tiešām apbrīnojami, cik viņi ir koncentrējušies!"

Viena no orķestra koncertmeistarēm, kas ar jaunajiem mūziķiem dalījās savā pieredzē un vadīja otro vijoļu grupu, bija Valsts kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" II vijoļu grupas koncertmeistare Agnese Kanniņa. Viņa uzsver: "Koncerts "Dzimuši Latvijā" no pagājušās vasaras koncertiem arī man pašai palicis radošo atmiņu priekšplānā. Pirmkārt, jau tāpēc, ka nemaz tik bieži neiznāk spēlēt lielajos simfoniskais orķestros. Otrkārt, šis uzdevums bija pavisam īpašs, jo process bija garš – sākām jau februārī, un profesionālam mūziķim tas ir visai ilgs laika periods.

Ļoti interesanti bija tas, kāds bija pats sākums un kāds – rezultāts.

Mēs, koncertmeistari un profesionāli mūziķi, visu darām ļoti saspiesti un ātri, spēlējam katru nedēļu jaunas programmas un jaunus skaņdarbus, jo mums tas viss notiek diezgan zibenīgā tempā. Bet šeit bija iespēja ilgi dzīvot kopā ar skaņdarbiem, iepazīt savas grupas jauniešus, redzēt, ko viņi iemācās, kā viņi mācās, kā spēlē mēģinājumos un kādi bija koncertā. Tāpēc tas arī bija tik īpaši.

Tās viņu mirdzošās acis un iespēja, kas viņiem bija dota... Mazliet baltā skaudība pārņēma – sak, arī es gribētu, lai man ir piecpadsmit!

Latvijas simtgades projektu bija daudz un dažādi, un šim patiesi varu apliecināt savu cieņu. Jo tas ir kas redzams un paliekošs, ar ieguldījumu mūsu jauniešos. Domāju, ka viena daļa tiešām ir tik talantīgi jaunieši, kuri pēc kāda laiciņa būs mūsu kolēģi orķestros."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti