Pa ceļam ar Klasiku

Diriģents Jānis Baltiņš: Vadīt kori – tas nav darbs, tas ir dzīvesveids

Pa ceļam ar Klasiku

Par mūziku, kas nelaiž vaļā. Saruna ar komponistu Juri Karlsonu un diriģentu Gunti Kuzmu

Kas svarīgāks – vijole vai lociņš? Intervija ar jauno vijolvirtuozu Daniilu Bulajevu

Bruhs un Brāmss jaunā vijolvirtuoza Daniila Bulajeva skanējumā. Aicina uz koncertiem

"Mūs vieno vēlme spēlēt kopā, vēlme strādāt, muzicēt un mīlestība pret darbu, mūziku un fantastiskajām partitūrām, ko radījuši komponisti," par izveidoto kamerorķestri "Davinspiro Camerata" Latvijas Radio 3 raidījumā "Pa ceļam ar Klasiku" stāsta vijoļspēles virtuozs Daniils Bulajevs. Bulajevs ir 8. Vindzoras starptautiskā stīgu instrumentu konkursa laureāts 2021. gadā, un viņš aicina klausītājus uz koncertiem 1. un 2. decembrī, kuros izskanēs Johannesa Brāmsa un Maksa Bruha skaņdarbi.

Kā balvu 8. Vindzoras starptautiskā stīgu instrumentu konkursā Bulajevs saņēma prēmiju un iespēju ierakstīt CD disku vienā no pasaules zināmākajām mūzikas ierakstu kompānijām "Champs Hill Records". No ierakstu studijas vijolnieks atgriezies tikai pagājušajā nedēļā un aicina klausītājus gaidīt 2024. gada vasaru, kad albums būs pieejams visiem mūzikas cienītājiem.

"Laureātu koncertam bija jānotiek septembrī, bet diemžēl tika pārcelts uz februāri, jo divas nedēļas pirms koncerta aizgāja karaliene Elizabete. Koncerts notika februārī, Vindzoras pilī [esot] jau karaļa Čarlza hercogam, viņa brālim," par konkursa laureātu koncertu stāsta Bulajevs.

Koncertā 1. decembrī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā izskanēs koncerts "Romantisma jubilāri", kurā Daniils Bulajevs būs solists Maksa Bruha Pirmajā vijolkoncertā solminorā.

"Maksa Bruha vijolkoncerts man bija repertuārā, bet arī nebija, jo viņu mācījos un spēlēju vēl skolas laikā. Bija interesanti pieiet pie šī skaņdarba ar jaunu skatienu, nedaudz vecākā dzīves posmā," skaidro Bulajevs.

Vijolnieks skaidro, ka abi komponisti – Makss Bruhs un Johanness Brāmss – ir savstarpēji līdzīgi, un tas, ka abi tiek atskaņoti vienā laikā, nav nejaušība. 2. decembrī Melngalvju namā gaidāms koncerts "Veltījums Brāmsam", kurā Bulajevs saspēlēsies ar pianistu Maksimu Taņičevu, čellisti Katrīnu Annu Rando un altisti Santu Lūciju Circeni.

Jaunā vijolnieka veidotais kamerorķestris "Davinspiro Camerata" dažādos mūziķu sastāvos izpilda kamermūziku. "No sākuma, kad dibināju "Davinspiro Camerata" bija ideja, ka nespēlēsim tikai lielajos sastāvos, ka mūziķi spēlēs dažādos sastāvos un tie rotēs.

Mums jau no sākuma vārds kamermūzika bija svarīgs un gandrīz vienā nozīmē ar lielo sastāvu," atklāj vijolnieks.

Kā skaidro Bulajevs, "Davinspiro Camerata" dalībniekus vieno entuziasms un jauniešu enerģija. "Mūs vieno vēlme spēlēt kopā, vēlme strādāt, muzicēt un mīlestība pret darbu, mūziku un fantastiskajām partitūrām, ko radījuši komponisti," uzsver vijolnieks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti