Dienas ziņas

Nigērā demonstrācijās daudzina Putinu

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Rendā notiek pirmais ceļojošais dziesminieku festivāls "Trubadūrs"

Festivāls «Trubadūrs» Kuldīgas novadā pulcē dziesminiekus

Šonedēļ par dziesminieku galvaspilsētu kļuvis Kuldīgas novada Rendas pagasts. Tur notika pirmais festivāls "Trubadūrs". Festivālu rīko dziesminieces Austras Pumpures mantojuma glabātāji.

Rendas estrādē skan Austras Pumpures balss, katru ienācēju uzrunā dziesminieka Haralda Sīmaņa teiktais – "Latvieši pieraduši dzīvot kaimiņos, bet ne pārāk tuvu. Kad viņi sanāk kopā, tad ir svētki". Lai arī no mākoņa maliņas – viņi ir klātesoši tam, ka dziesminieku tradīcijas turpinās un ir svētki.

"Dziesminieks ir tāds diezgan nepieradināts, viņam nav vajadzība nokļūt topā. Tas, ka viņš dzied, tas nozīmē, ka viņš dzied tikai tāpēc, ka viņš nevar nedziedāt," stāstīja dziesminiece Maija Kalniņa.

Festivāls notiek nedēļu. Tā piepildīta ar koncertiem, jauni dziesminieki tiek iepazīti konkursā "Tīrradnis", bet Austras bērniem šī bija radošā nedēļa kopā ar Raimondu Vazdiku, Ilzi Grunti un Ievu Akurateri, kas ir viena no pašiem pirmajiem Austras bērniem.

"Austriņa mācīja to dziesmas dvēseli, to jēgu. Profesors Valdis Bisenieks, valodnieks, viņš teica, ka dziedāšana tas ir pagarināts, paildzināts vārds, tātad viņa nozīme ir pastiprināta. Un līdz ar to mēs dodam lielāku emocionālu devumu. Mēs atspoguļojam lielo enerģiju, lielo mākslas enerģiju, mīlestības dalīšanās enerģiju, māksliniekam tas jau ir galvenais uzdevums," norādīja dziesminiece Akuratere.

Viena no dalībniecēm Rūta Ķergalve iepazīstināja ar savām jaunākajām dziesmām. "Nākt kopā, klausīties, parādīt to savu skanējumu, unikālo, katram savu, tas ir, manuprāt, ļoti, ļoti būtiski, un tādā veidā mēs arī to kultūru varam celt, saglabāt, un pilnveidot, un iepazīstināt jauno paaudzi."

Jau par tradīciju kļuvis, ka dziesminieki reizi gadā tikās kādā pasākumā, bet ceļojošais dziesminieku festivāls "Trubadūrs" sarīkots pirmo reizi. Tā organizatori no "Austras biedrības" uzsvēra, ka šī kustība ir dzīva tautas kultūras daļa un šādi pasākumi palīdz veidot kopienu.

"Tie cilvēki ļoti daudz, kas raksta dziesmas, citiem ir muzikālas izglītības, citiem nav, bet runā viņu dvēseles. Un šī ir būtiska Latvijas kultūras daļa, manā uztverē, arī nemateriālās kultūras mantojums, kas ir pelnījis būt šajā sarakstā, nemateriālās kultūras mantojuma sarakstā, to mēs arī, domāju, ejam," sprieda festivāla "Trubadūrs" rīkotāja Inese Muižniece.

Un dziesminiekiem dziesmas neaptrūksies līdz pat rīta gaismai, kad beigsies koncerts uz skatuves, jau sagatavota vieta vakara cēlienam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti