Kultūras ziņas

Sācies pasaules mūzikas festivāls "Porta"

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

"Ziemeļblāzmas" parkā skan tautasdziesmas džeza ritmos

«Trombomānijas» koncertā latviešu un lietuviešu tautasdziesmas izskan džeza ritmos

Latviešu un lietuviešu tautas dziesmas džeza ritmos. Tā ir programma, kuru jau vairākus gadus pilnveido Latvijas un Lietuvas mūziķu apvienība Laura Amantova vadībā. Muzikāli uzmanības centrā ir trombonu duets, kas šai grupai ir devis arī nosaukumu "Trombomānija". Nesen gan tromboni, gan latviešu un lietuviešu tautasdziesmas skanēja koncertā kultūras pils "Ziemeļblāzma" parkā.

VEF Džeza klubs turpina koncertu ciklu, iepazīstinot klausītājus ar Latvijas un ārvalstu mūziķu apvienībām. Šoreiz kultūras pils "Ziemeļblāzma" parkā muzicē Marka Viļenska kvartets ar versijām par pasaules džeza mūzikas šedevru versijām. Arī Laura Amantova vadītais projekts – tā ir Latvijas un Lietuvas mūziķu apvienība, kas publikai jau pazīstama ar nosaukumu "Trombomānija".

Trombonu duetu veido latvietis Lauris Amantovs un lietuviešu mūziķis Skirmants Sasnausks. Savukārt vokālās partijas izpilda lietuviešu džeza dziedātāja Vita Rusaitīte, kas atklāja, ka Lietuvā džeza mūzikai netrūkst klausītāju. 

"Mēs esam atvērti jebkādai džeza mūzikai – etnodžezam, "free" džezam vai "fusion". Tāpat ir projekti, kur šie stili skan savienojumā. Vispār ikviena mūzika ir pateicīga, lai satiktos ar džezu," sacīja Rusaitīte.

To pierāda arī "Trombomānijas" jaunākā programma. Tajā skan lietuviešu un latviešu tautasdziesmu aranžējumi. 

Turklāt paši mūziķi atzinuši, ka džeza skanējums tā klasiskajā izpratnē ar laiku sevi izsmeļ. Arī publika vienmēr ar interesi gaida jaunatklājumus, kas džezā un improvizācijas mākslā ir atrodami vienmēr.   

Trombonists Sasnausks pauda: "Mūziķi starp stiliem meklē dažādus variantus, lai neatkārtotos un pašiem būtu interesanti. Šī tautas mūzika visu laiku aicina iedziļināties saknēs. Tajā var atrast gan meditatīvo, gan harismu. Ar to ir skaisti strādāt, bet tam jābūt uzmanīgam darbam, lai nesabojātu tautas melodiju."

Šobrīd "Trombomānijai" ir plānotas vēl divas uzstāšanās – Latvijā un Lietuvā šī gada rudenī. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti