20 personības vienā albumā. Klausāmies «Kreisā Krasta» albumu «Krasta FM»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Rudens sākumā otro albumu “Krasta FM” izdevusi hiphopa apvienība “Kreisais Krasts”. Tas tapis pavasarī trijos pandēmijas pirmā viļņa mēnešos. Kopā 19 kompozīcijās piedaloties vairāk nekā 20 hiphopa māksliniekiem un muzikāliem viesiem.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

“Kreisais Krasts” ir viena no lielākajām un visilgāk pastāvošajām hiphopa apvienībām Latvijā, kas sākotnēji apvienoja tieši Pārdaugavas repmūzikas pārstāvjus. Kopš dibināšanas 2002. gadā “Kreisā Krasta” kustība strauji attīstījās un Pārdaugavas ielās parādījās uzraksti ar diviem burtiem "KK". Tas bija sākums daudziem mūzikas producentiem, reperiem, grafiti zīmētājiem un citiem māksliniekiem. Pēdējo gadu laikā uzņemot pamatīgus apgriezienus, "Kreisais Krasts" ir spējis izraisīt rezonansi. Aizvadītā gada augustā izdots apvienības debijas albums “Tilts”, un šis notikums tika atzīmēts ar Vislatvijas tūri un vērienīgu koncertu “Hanzas peronā”. Otrā albuma “Krasta FM” prezentācija norisinājās 17. septembrī “Andrejostas kvartālā”, savukārt pirmā publiskā albuma noklausīšanās pilnā garumā notika 18.septembrī Latvijas Radio 5 “Pieci.lv” raidījumā “Pieci rīti” .

Albumā “Krasta FM” arī nezinātājs ļoti labi var saklausīt atšķirīgās mūziķu personības. Tās atklājās melodijā, tekstos, izpildījumā. Noskaņas ir atšķirīgas – melodiskākas kompozīcijas: “Krasta FM”, “Priekā”, “Ēnas” mijas ar alternatīvāku domas plūdumu “Vārdu piegāde”, “SpaceJam” un citas. No plašākai publikai zināmākajiem albumā dzirdamajiem hiphoperiem ir ansis, Pionieris, Punkts uz I, Reiks, Deniss, Elfs, Kaizers un apvienības jaunpienācējs Melikols. “Krasta FM”  piedalās arī Ivans Baigais, Jānis Krūmiņš, MAD, r2rs, Eiksh0, E.V., Cepums, JeeKaa, marcways, Ritvarsv, Lauris, Dairis. Klausāmi arī tādi mākslinieki kā Pēteris Upelnieks, Adriana Miglāne un starp dziesmām (skitos) dzirdama radio personības Magnusa Eriņa balss, radot dinamisku atmosfēru.

Kā šī skaitliski lielā apvienība sastrādājas, par to stāsta hiphopa mākslinieks un albuma studijas producents Punkts uz I un pieredzes bagātais bītmeikeirs, mūzikas producents un reperis Kaizers.

“Šis ir otrais albums, un es jau esmu iemanījies, kas kopā skan labi. Liku detaļas kopā kā puzles gabaliņus, un mēs arī kopā apspriežamies, kas kādā dziesmā labāk der. Varbūt citreiz vajag kādu vārdu izņemt, lai dziesma kļūtu dinamiskāka. Dažkārt dziesmas trīs pantu rakstīšanā iesaistās pieci, seši cilvēki, un tad mēs atstājam tos vislabākos pantus,” albuma tapšanas procesu, komentē Punkts uz I.

Viņa sacīto papildina Kaizers: “Šajā albumā saturu vairāk rediģējām. Ja agrāk visi, kas gribēja piedalīties dziesmas tapšanā, arī galu galā piedalījās, tagad klausāmies un meklējam labākās skanējuma kombinācijas. Mums pat ir gadījumi, kad viena mūziķa sarakstītā solo kompozīcija pārtop līdz nepazīšanai un autora šajā dziesmā vairs nav.”

Šobrīd apvienības “Kreisais Krasts” dalībniekam būtu jābūt saistītam ar Pārdaugavu kaut vai tīri emocionāli, taču pievienoties apvienībai no malas nav viegli. “Kreisais Krasts” paši uzrunā jaunus mūziķus, kad ceļi bieži ir savā starpā būs pietiekami bieži krustojošies. “Mēs – “Kreisais Krasts” – esam apvienība un arī tāda kā ģimene. Mēs turamies kopā uz draudzības, kopīgu interešu pamata un mūs vieno vēlme radīt mūziku. Attīstīt hiphopu Latvijā un arī sevi,” saka Punkts uz I.

Kaizers “Kreisajā Krastā” ir trīs gadus. Jautāts par savām pārdomām saistībā ar šī brīža hiphopa slavas gājienu, viņš saka: “Neizbēgami hiphops turpinās attīstīties. Ja agrāk klausītāji dalījās starp stiliem – hiphops, metāls, roks, bet šobrīd, šķiet, visi skolnieki klausās hiphopu. Man grūti pateikt, kā tas viss nākotnē transformēsies – vai ienāks jauni žanri, vai atgriezīsies vecie. Vismaz Latvijā hiphops nav sasniedzis savu pīķi, ja mēs salīdzinām ar ASV un Eiropas, piemēram, Vācijas hiphopu – ir vēl vieta izaugsmei. Manuprāt, viens no hiphopa attīstības iemesliem ir tas, ka šis ir diezgan vienkāršs pašizpausmes veids – tev vajag mikrofonu, datoru un iespēju pierakstīt tekstu. Turpinot darboties, katru gadu tu saproti un iemācies jaunas lietas, un kā jau katrā lauciņā, vienmēr ir vieta bez limita izaugsmei. Taču sākumā mūsdienu jaunietim mājas studija ir parocīga pašizpausmes iespēja.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti