Iebilst pret Krievijas mākslinieka Mišas Marvina koncertu Rīgā; dziedātāju iekļauj nevēlamo personu sarakstā

Premjerministre Evika Siliņa ("Jaunā Vienotība") paziņojusi, ka Krievijas dziedātājs Mihailo Mihailovičs Rešetņaks, kurš pazīstams ar skatuves vārdu Miša Marvins, iekļauts valstij nevēlamo personu sarakstā. Asus iebildumus pret 20. aprīlī Rīgā paredzēto mūziķa koncertu sociālās saziņas vietnēs pauda komunikācijas un mārketinga eksperte Vladislava Romanova. Viņa oficiāli vērsās Rīgas domē, Ārlietu ministrijā un Valsts drošības dienestā, jo uzskatīja, ka pasākums jāatceļ.

Iebilst pret Krievijas mākslinieka Mišas Marvina koncertu Rīgā; dziedātāju iekļauj nevēlamo personu sarakstā
00:00 / 03:31
Lejuplādēt

Marvina koncerts Rīgā bija ieplānots sestdien. Piektdien, 19. aprīlī, šis mākslinieks uzstāsies Tallinā, liecina koncertu rīkotājas aģentūras "Double E Events" informācija. Tas, ka Marvins apdzied galvenokārt jūtas, nebūtu nekāda bēda, bet iebildumus pret šī mākslinieka ierašanos Rīgā izraisījusi viņa personība –

viņš ir Krievijā atzīts mūziķis, uzstājies kopā ar dažādiem Kremlim pietuvinātiem dziedoņiem. Pagājušajā gadā saņēmis arī Krievijas ikgadējo muzikālo balvu "Zelta gramafons".

Par to, ka Latvijā šāds mākslinieks uzstāsies, reklāmas speciāliste Romanova uzzinājusi nejauši – viņai uz to kā nepieņemamu un neizprotamu faktu norādījusi viņas manikīre ukrainiete.

Vladislava Romanova par Rīgā gaidāmo Krievijas dziedātāja koncertu
00:00 / 00:39
Lejuplādēt

"Drīzāk pat viņa to noformulēja tā, ka viņa īsti nesaprot, kas te, Latvijā, notiek, jo, no vienas puses, viņa redz ļoti lielu atbalstu bēgļiem. Viņa redz, cik ļoti Latvija atbalsta Ukrainu, un tad, no cita skatu punkta, kad paskatās, tad ir kaut kādas nianses, kas patiesībā varbūt kādam nešķiet svarīgas, bet viņa teica, ka viņai tas šķiet ļoti svarīgi.

Un tad mēs runājām par visu to naudas ieplūšanu Krievijā – ka būtībā, kamēr viens ziedo, cits maksā Krievijas izpildītājam, kurš pēc tam šo naudu ved uz Krieviju.

Tad sanāk, ka daži apzināti vai neapzināti būtībā atbalsta karu," skaidroja Romanova.

Pēc sarunas ar ukrainieti Romanova vairāk papētījusi, kas tad ir Miša Marvins. Publiski pieejamā informācija liecina, ka viņš dzimis Ukrainā un mūziķa karjerā sadarbojies ar Krievijas producentu grupu "Black Star", taču, kad Krievija uzsāka pilna mēroga karu Ukrainā, viņš paziņojis, ka ar "Black Star" vairs nesadarbosies un vispār vairs neesot Miša Marvins. Vēlāk tomēr situācija mainījusies, un viņš atkal (vai joprojām) plūc laurus agresorvalstī.

Tā kā tas nav pieņemami, Romanova nolēmusi rīkoties. Lai panāktu, ka koncerts tiek atcelts, viņa izplatījusi aicinājumu sociālās saziņas platformās, kā arī uzrakstījusi vēstules Ārlietu ministrijai un Rīgas domei. Pašvaldība to pāradresējusi Valsts drošības dienestam, tāpēc sieviete izlēmusi – dubults neplīst, un Drošības dienestā vērsusies arī pati.

Iekļauj nevēlamo sarakstā

Premjere Siliņa trešdienas, 17. aprīļa, pēcpusdienā sociālajā vietnē "X" paziņojusi, ka, pamatojoties uz Imigrācijas likuma 61. panta 2.daļu, Mihailo Mihailovičs Rešetņaks tiek iekļauts Latvijas Republikai nevēlamo personu sarakstā, nosakot liegumu ieceļot Latvijā uz nenoteiktu laiku.

Ārlietu ministrijas pārstāve Diāna Eglīte norādīja, ka ministrijas ieskatā šādu mūziķu koncertēšana Latvijā nav pieņemama.

"Ministrija arī atgādina par pasākumu organizatora pienākumu rūpīgi izvērtēt publiski pieejamo informāciju par konkrētiem māksliniekiem, kuri tiek aicināti koncertēt, un vērtēt, vai tiešām šāda sadarbība ir pieņemama pašreizējos apstākļos un nerada reputācijas riskus," norādīja Eglīte.

Koncerta rīkotāja, aģentūra "Double E Events", līdz šim Latvijas Radio tā arī nav sniegusi komentāru par koncertu un mākslinieku. 

Zināms, ka līdzīgos gadījumos arī agrāk ir izdevies panākt, ka Krievijas mākslinieki vai Krieviju atbalstoši mākslinieki uz skatuves nekāpj. Viens no skaļākajiem bija gadījums ar amerikāņu dziedātāju LP, kuras koncertu Kauņā atcēla pēc tam, kad viņa soctīklos priecājās par Krievijas fanu atsūtīto džemperīti.

Latvijas Radio aptaujāto iedzīvotāju domas par to, vai Latvijā būtu jāuzstājas Krievijas māksliniekiem, atšķīrās. Daži minēja, ka šādu koncertu rīkošana ir nepareiza un "briesmīga" rīcība, tikmēr kāds cits pauda, ka sabiedrībā ir daudz krievvalodīgo, un "māksla mūs padara tikai labākus".

Iedzīvotāji Rīgas ielās par Krievijas mākslinieku uzstāšanos Latvijā
00:00 / 01:24
Lejuplādēt
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti