Dienas ziņas

Skursteņslauķa pakalpojums jāgaida vairākas nedēļas

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Atzīmē Austras Pumpures 95. jubileju

Austrai Pumpurei 95 – ar koncertciklu piemin leģendāro dziesminieci

26. novembrī savu 95. dzimšanas dienu svinētu leģendārā dziesminiece Austra Pumpure. Viņa bija viena no dziesminieku kustības veicinātājām Latvijā un izaudzinājusi ģitāristu jauno paaudzi jeb Austrasbērnus. Līdz gada beigām Liepājā, Cesvainē un Sēlpilī paredzēti vairāki koncerti Austras piemiņai. 

Koncertciklu "Austrai 95" Liepājā atklāja grupa "Jumis", izpildot Austrai Pumpurei savulaik tik ļoti iemīļotās Imanta Kalniņa dziesmas. Pirmo reizi grupa ar dziesminieci satikusies pirms 24 gadiem Imantdienās. Mūziķi joprojām atceras Austras teicienu – "Lai dziedātu, nav jābūt balsij, ir jābūt sirdij".

"Austra – izcila mūziķe, tiešām izcila mūziķe šī vārda ļoti nopietnā vēstījumā. Kā viņa klausījās mūziku, kā viņa to pati pasniedza, un tas, ka pat viņai neesot klāt, jūs redzat – šeit ir Austras biedrība, kustība un ka ir tas pats skanējums, tās pašas ģitāras balsis – tas ir unikāli," sajūtās dalījās grupas "Jumis" dalībnieks Guntars Gritāns.

Austras biedrības projektu vadītāja Inese Muižniece sevi par Austrasbērnu sauc jau vairāk nekā 20 gadu. Pie Austras Pumpures spēlēt ģitāru pirmo reizi viņa devusies 9. klasē. Muižnieci iedvesmojis tas, kā Austra Pumpure novērtējusi katru dienu, dzīvojusi ar smaidu un bijusi laba padomdevēja: "Man tas deva citādu skatījumu vispār uz dzīvi, uz lietām – ne tikai uz dziesmām. Tas ir draugu loks, kas mums ir iegūts. Tā teikt, Austriņa ir aizgājusi, bet tā ģimene ir palikusi."

Vairāki Austras Pumpures ģitārspēles audzēkņi, nu jau mūziķi, joprojām spilgti atceras pirmo nodarbību.

"Daudzi ir dzirdējuši, laikam gājuši cauri tam momentam, kad pirmo reizi ir jāpieklauvē pie durvīm un jālavās iekšā, un jāprasa, vai tad šeit varēs nākt uz nodarbībām pie Austras. Un atbildi vienmēr saņem – nāc iekšā, te visi ir savējie," atmiņās dalījās dziesminiece Laura Vītola.

"Tā bikli, bikli ar savu ģitāru eju pa gaiteni un skatos – Austra nāk pa gaiteni pretī ar visu savu svītu. Citā vietā vienkārši ir. Es tā pieeju – sakiet es arī drīkstu ar jums? Viņa saka – jā, nāc, bērniņ. Man bija 15 gadi," dalījās mūziķis Uldis Šēns.

Austra vienmēr savu dzimšanas dienu atzīmējusi ar koncertu, un tieši tāpēc Austrasbērni šajā laikā rīko koncerttūri.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti