Rīta Panorāma

Jauns bezmaksas krīžu tālrunis: 116123. Intervija ar "Skalbes" direktoru Raivo Vilcānu

Rīta Panorāma

Pasaulē piemin pirms 30 gadiem PSRS notikušo augusta puču

Rīgas Biržas desmitgadē - "Pašatklāsme"

Muzeja «Rīgas birža» desmitgadi atzīmēs ar Itālijas mākslas darbu izstādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Atzīmējot 10 gadu jubileju, mākslas muzejs “Rīgas birža” sadarbībā ar pasaulslaveno Florences Ufici galeriju atklās itāļu mākslas izstādi “Pašatklāsme. Tintoreto, Omars Galljāni, Lorenco Puljizi”, informēja muzeja pārstāvji. Izstādes centru veidos izcilā renesanses venēcieša Tintoreto glezna “Jauna vīrieša portrets”, kura, kā atzīmēja izstādes rīkotāji, Rīgā būs skatāma pirmo reizi. Izstāde būs aplūkojama no 21. augusta līdz 14. novembrim.

“"Rīgas biržas" tēls nenoliedzami saistīts ar Itāliju, kas atspoguļojas arī krāšņajās Venēcijas palaco formās celtajā ēkā. Tāpēc bija skaidra izvēle šo jubileju, gluži tāpat kā savulaik muzeja telpu atklāšanu, iezīmēt ar itāļu kultūras klātbūtni. Pirms 10 gadiem tā bija Berengo studijas stikla objektu kolekcija “Glasstress Riga” un gadu vēlāk – Dmitrija Gutova darbs “Gondola” muzeja ātrijā. Šovasar tā būs laikmetīgās un klasiskās mākslas saspēle “Pašatklāsmē”. Izstāde tiek veidota sadarbībā ar pasaulslaveno Ufici galeriju ("Galleria degli Uffizi") un nebūtu iespējama bez Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalsta,” teic mākslas muzeja "Rīgas birža" vadītāja Daiga Upeniece.

Itālijas mūsdienu mākslinieki Omars Galljāni (Omar Galliani) un Lorenco Puljizi (Lorenzo Puglisi) skatītājus iepazīstinās ar speciāli izstādei radītām lielformāta kompozīcijām, kuru ieceres un māksliniecisko izteiksmes līdzekļu izvēle sakņojas Itālijas glezniecības tradīcijās. Abi mākslinieki jau vairākkārt ir veidojuši kopizstādes Itālijā – Milānas “Museo Francesco Messina” (2018), Neapoles “Pio Monte della Misericordia” muzejā (2017) un Sicīlijas Laikmetīgās mākslas muzejā “Palazzo Riso” Palermo (2016) –, tāpēc izstāde "Rīgas biržā" uzskatāma par mērķtiecīgu viņu radošās sadarbības turpinājumu.

Katrs autors izstādē eksponēs septiņus darbus, kuri veidos dialogu par viņiem svarīgām esības vērtībām: cilvēka vieta pasaulē, skaistais un vērtīgais, draudi un bailes, drosme un mīlestība. Lai gan Galljāni un Puljizi mākslinieciskie rokraksti ir krasi atšķirīgi, tos apvieno uzticība Itālijas dižo renesanses meistaru mākslinieciskās patiesības meklējumu ceļam.

Abus māksliniekus vieno uzskats, ka pagātnes lielie skolotāji ir neizsmeļams iedvesmas avots gan mākslā, gan veidā, kā māksliniekam ir jākalpo savam talantam. Tāpēc izstādes centru veidos izcilā renesanses venēcieša Tintoreto (Jacopo Comin, Tintoretto, 1518–1594) “Jauna vīrieša portrets”, kurš, pateicoties sadarbībai ar Ufici galeriju Florencē, Rīgā būs skatāms pirmo reizi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti