Rīta Panorāma

Intervija ar Ingu Vanagu

Rīta Panorāma

Grupa "The Sound Poets" piedāvā jaunu dziesmu "Mēs tiksimies"

Izstādes "Jūgendstila Ziemassvētki Rīgā" un Irīnas Vorkales "Lellīšu stāsti"

Kā Ziemassvētkus svinēja pirms 100 gadiem. Jūgendstila muzejs aicina uz izstādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ziemassvētku sajūta jau ienākusi Rīgas Jūgendstila muzejā – tur ar aizvadītā gadsimta sākumā pasmeltajām idejām izrotātas četras egles. Ar svētku sajūtu Rīgas Jūgendstila centrs noslēdz 10. jubilejas svinības. Turpat aplūkojamas arī mākslinieces Irīnas Vorkales pastelī gleznotās lellītes.

Rīgas Jūgendstila centra muzejā izgreznotas četras egles. Pati lielākā – visgreznākā, kādu to rotāja rīdzinieki jūgendstila laikā.

“Šī ir, protams, ļoti sarežģīta egle, jo katra lietiņa ir ar rokām gatavota,” par egles rotājumiem stāsta Rīgas Jūgendstila centra direktore Agrita Tipāne. “Te ir arī, protams, tādi augsti  mākslinieciski darbi.”

Izstādes vitrīnās apskatāmas Ziemassvētku pastkartes, svečturi, greznumlietiņas, arī pavārgrāmata. Fotogrāfija ar bērniem pie Ziemassvētku eglītes, ka uzņemta pirms vairāk nekā gadsimta, gan ir liels retums.

Agrita Tipāne stāsta, ka 20. gadsimta atnestās pārmaiņas jūtamas arī eglīšu rotājumos un Ziemassvētku kartiņās – manāmas lidmašīnas, mašīnas, kuģi.

Muzejā Ziemassvētku noskaņu rada arī mākslinieces Irīnas Vorkales pasteļu izstādes “Lellīšu stāsti”. Trauslā porcelāna lellīte bērnībā bijusi draudzenes Maijas rotaļu dārgums. Ar īstiem matiem, porcelāna rociņām, pat pirksti kustējušies.

Pasteļu gleznās lelles pārtapušas katra ar savu stāstu. Tās ir mākslinieces draudzenes un viņas mazbērni. Izstādē apskatāmas arī mākslinieces Elitas Kalmanes darinātās lelles – arī Latvijā vissenākā lelle, kuru lika uz tējkannas.

Rīgas Jūgendstila centra muzejā Ziemassvētku izstāde būs atvērta visu Ziemassvētku laiku, arī svētku dienās, līdz 12. janvārim – vecajam Jaunajam gadam.

Savukārt Irīnas Vorkales “Lellīšu stāsti” apskatāmi līdz 1. martam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti