Kultūras ziņas

Eduarda Veidenbauma muzejā aktualizē mentālās veselības izaicinājumus

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Siguldā aplūkojama Daiņa Gudovska izstāde "Nebeidzamās spēles lauks"

Nesastingt savā smukumā – stikla mākslinieka Daiņa Gudovska izstāde «Nebeidzamās spēles lauks»

Kultūras centrā "Siguldas devons" atklāta viena no pasaulē atzītākā Latvijas stikla mākslinieka un siguldieša Daiņa Gudovska izstāde "Nebeidzamās spēles lauks".

Dainis Gudovskis savas attiecības ar stikla mākslu sāka kā stikla pūtējs rūpnīcā "Latvijas stikls", pēc tam strādājis par dizaineru leģendārajā "Līvānu stikla fabrikā". Pieredze iegūta starptautiskās izstādēs, plenēros un simpozijos. Viņa darbi rodami muzeju un galeriju kolekcijās visā pasaulē.

"Visa tā māksla un viss, ko es saceru, tas ir īstenībā otršķirīgs. Pirmais un galvenais uzdevums manā dzīvē ir izdzīvot šo dzīvi un saprast, kādi kultūrslāņi, kādas pasaules ir bijušas. Man ir šie plastiskie darbi, šeit ir konstruktīvie darbi, šeit ir divdimensiju darbi,"

par saviem mērķiem stāsta mākslinieks.

Daiņa Gudovska darbi ir ļoti atšķirīgi, bet kopā veido vienotu iespaidu par mākslinieka individuālo rokrakstu. Katrs darbs iemieso kādu mākslinieka atziņu.

"Es dikti negribu atkārtoties, bet ir cikli, kur tu atkārtojies. Tāpēc, ka viņi tevi ir savalgojuši un pārņēmuši, un tu viņos iesēdies uz kaut kādu laiku. Es esmu dvīnis. Man fiksi vajag tikt un dabūt kādu citu pusi, un tad es gribu tikt ārā, un tad es varu atkal uzelpot, jo kaut kādā veidā esmu iestrīķēts zināmās pozīcijās un rāmjos. Tas man palīdz atkal kaut ko tālāk, domāt. Tas ir ārkārtīgi svarīgi," darba procesu raksturo Gudovskis.

Mākslinieks atzīst, ka iepazinis tik īpašo materiālu stiklu pamazām – caur dažādām formām un to pielietojamību, un tikai vēlāk atklājis sava stikla stāstu.

"Es ātri sapratu, ka mani interesē kādas šīs tektoniskās lietas jeb skulpturālās lietas. Es visu laiku vai nu pagriežu, es mēģinu, lai viņš nav sastindzis savā smukumā. Īstenībā es ļoti gribu izvairīties no smukuma," saka Gudovskis.

Izstāde "Nebeidzamās spēles lauks" kultūras centrā "Siguldas Devons" skatāma līdz augusta beigām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti