Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Latvijā viesojas bērnu koris "Tapiola" no Somijas

Mākslas stacijā "Dubulti" atklāta Baibas Osītes izstāde "Exodus"

Mākslas stacijā «Dubulti» atklāta Baibas Osītes izstāde «Exodus»

Mākslas stacijā "Dubulti" atklāta vērienīga tekstilmākslinieces Baibas Osītes izstāde "Exodus". Tā ir viena no Starptautiskās tekstilmākslas un šķiedras mākslas triennāles izstādēm, kā arī viena no izstādēm 4. starptautiskajā jūras tematikai veltītajā mākslas biennālē "Marīna 2023". Izstādē darbos atdzīvojas gan vēsturiskā dimensija, gan filozofiskas pārdomas, gan pašas mākslinieces sajustais.

Koks, filcs, zīds – tie ir materiāli, kuri dominē mākslas stacijā "Dubulti" skatāmajā tekstilmākslinieces Baibas Osītes darbu izstādē. Tajā apkopoti gan pēdējos divos gados veidotie, gan senāk attīstītie darbi. Vecākais no tiem ir pat no 1993. gada. Turklāt izstādei dots noslēpumains nosaukums – "Exodus".

"Šī tēma exodus vai bēgšana, vai izziešana no verdzības. Es redzu, ka arī katrai tautai ir savs laiks, un arī robežas dotas katrai tautai, kur mēs dzīvojam, runājam savā valodā. Attīstām savu kultūru. Latvija izmantoja savu laiku. Mēs tā kā ieguvām pirmo valsti īstajā laikā. Sakārtojās šis laiks, gan iespēja un arī šī revolūcija, šis barikāžu laiks, kad mēs otrreiz ieguvām savu brīvību," skaidro māksliniece Baiba Osīte. "Un, redzot paralēles ar to, kas notiek šobrīd Ukrainā, viņi šobrīd cīnās par savu brīvību, par savu neatkarību, par savu cieņu citu tautu vidū. Viņi to vienkārši izcīna ļoti smagā cīņā. Un es domāju, tas nevienu neatstāj vienaldzīgu."

Turklāt izstādē redzamajos darbos šī tēma attīstīta atšķirīgos veidos. Gan gleznojumos uz zīda, filcējumos, gan zīda izšuvumos uz sērkociņu kastītēm.

Māksliniece norāda: "Cilvēki ir ieslēgti savā kopienā. Tā kā šajā sērkociņu kastītē. Mēs tā kā dreifējam pa šo pasaules okeānu un glābjamies varbūt katrs savā mājā vai savā valstī."

Tāpat ir iespēja aplūkot arī Latvijā retāk redzētās mākslinieces "gleznas", kas veidotas no koka gabaliņiem. Izstādes kuratore Inga Šteimane stāsta: "Es domāju, ka lielisks ir viņas atradums, kas jau parādījās 80., 90. gadu mijā – šie kociņi. No jūras izskalotie kociņi. Ar šo zīmi Baiba ir izgājusi arī starptautiski, ir guvusi daudzas starptautiskas balvas. Tas notiek patiešām tādā profesionālā klusā līmenī. Un būtībā Latvijā to daudzi nemaz nezina."

"Tas kociņš, kas ir izskalots – upe viņu ir izskalojusi, ūdens, jūra viņu ir apstrādājusi, viņš tur pa ūdeni ir dreifējis. Viņš ir tāds tīrs un skanīgs. Man šie darbi asociējas arī ar tādu zināma veida tuksnesi, tādu tīrību," atzīmē Baiba Osīte.

Kā māksliniece atzīst, vairākas iedvesmas pie viņas nonākušas nejauši. Piemēram, viens filca darbs veidots no segām, kas nejauši iegūtas no pansionātiem. Tā mākslā iedzīvojas arī sociāli jautājumi par aprūpi un tautas ekonomisko stāvokli.

Izstāde mākslas stacijā "Dubulti" būs apskatāma līdz 18. augustam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti