Velbeks aptur romāna reklāmas kampaņu «Charlie Hebdo» traģēdijas dēļ

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Traģiskas sagadīšanās dēļ ievērojamā franču rakstnieka Mišela Velbeka jaunais romāns "Soumission" (pakļautība, padevība - franču val. (red.)) par musulmaņu nākšanu pie varas Francijā nonāca pie lasītājiem dienā, kad teroristi uzbruka satīriskā žurnāla "Charlie Hebdo" redakcijai. Nu Velbeks nolēmis apturēt sava jaunākā darba reklāmas kampaņu.

Grāmata nonāca pārdošanā trešdien, 7.janvārī,  kad, kā iepriekš jau vēstīts, ar automātiskiem ieročiem bruņoti islāmisti Parīzē iebruka žurnāla "Charlie Hebdo" redakcijā, kur noslepkavoja 12 cilvēkus.

Rakstnieka aģents paziņoja, ka uzbrukumā nogalināts Velbeka draugs – ekonomikas žurnālists Bernārs Mariss, kura nāve rakstnieku dziļi ietekmējusi. Rakstnieks pametis Parīzi, lai vientulībā pārdzīvotu šo traģēdiju.

Romānā “Pakļautība” darbība risinās 2022. gadā Francijā. Pie varas nonāk Muhameds Ben Abbes - pirmais Francijas prezidents musulmanis. Viņa rīkojumi paredz, ka sievietēm ir jāpamet darbs un viņas nedrīkst valkāt rietumnieciskas drēbes, nemusulmaņu skolotāji tiek atlaisti no darba, Sorbonas Universitāte tiek nosaukta par Sorbonas Islāma universitāti un visā valstī ir atļauta poligāmija. Grāmatas sižets izraisījis milzīgu satraukumu sabiedrībā, to vēl vairāk pastiprina pēc trim mēnešiem gaidāmās Francijas prezidenta vēlēšanas – priekšvēlēšanu debatēs centrālais ir tieši imigrācijas jautājums.

Iepriekš rakstnieks uzsvēra, ka neizvairīšoties „no kādas tēmas tikai tāpēc, ka tā ir kontraversāla”.

„Mums ir jāspēj aplūkot dažādi temati. Es personīgi pie tā esmu pieradis.Tā nav provokācija tādā nozīmē, ka es apzināti būtu izvēlējies tēmu, kas trāpa kādam zem jostasvietas,” skaidroja rakstnieks. „Tā ir fantāzija, kurā ir maz realitātes, piemēram, manā grāmatā musulmaņi savstarpēji labi sadzīvo: vai tad to vispār var iedomāties?”

Pretrunīgi vērtējumi un kritika, kas skārusi arī jaunāko grāmatu, rakstniekam nav sveša, jo 2001. gadā viņš saniknoja musulmaņu sabiedrību, nosaucot islāmu par "visstulbāko reliģiju". Velbeks tika iesūdzēts tiesā, kas pēc lietas izskatīšanas attaisnoja viņu izvirzītajās apsūdzībās par rasu naida kurināšanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti