«Raiņa un Aspazijas lasījumi» sākas ar diskusiju par abu dižgaru aktualitāti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

6.maijā plkst. 19 kultūras vasarnīcā „Esplanāde 2014” ar diskusiju sākas „Raiņa un Aspazijas lasījumi”, kas notiks maijā, jūnijā, augustā un turpināsies rudenī līdz decembrim grāmatu un kultūrpreču mājā „Niceplace Mansards”.

Lasījumu atklāšanas diskusijas tēma ir Raiņa un Aspazijas nozīme, skatījums uz viņiem mūsdienās un tas, kā mums vajadzētu gatavoties abu dižgaru 150. dzimšanas dienas svinībām.

Diskusijā piedalīsies literatūrzinātniece un ilggadēja Raiņa un Aspazijas pētniece, filoloģijas doktore Gundega Grīnuma, literatūrzinātniece un filozofe Skaidrīte Lasmane, vēsturniece un sociālās atmiņas pētniece, profesore Vita Zelča un rakstnieks un literatūrzinātnieks Arno Jundze, kurš cita starpā ir Raiņa un Aspazijas 150.jubilejas darba grupas dalībnieks. Piedalīsies arī muzikoloģe, žurnāliste un Raiņa darbu atdzejotāja krievu valodā Olga Pētersone.

Kā pārsteigums būs prezentācija, ko pasākumā piedāvās Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes komunikācijas zinātnes maģistrants Raivis Vilūns, kurš ir izpētījis Raiņa un Aspazijas takas, ielas un celiņus visā Latvijā.

Nākamie lasījumi gaidāmi 20.maijā, kad Gundega Grīnuma stāstīs par savu ceļojumu uz Tičīnu, kur pētījusi Raiņa un Aspazijas ceļu no Latvijas līdz pat Kastaņolai.

Lasījumi tiek rīkoti, lai aktualizētu Raiņa un Aspazijas 150.jubileju, ko svinēsim 2015.gadā. Iecerēts, ka lasījumu ciklā piedalīsies latviešu un ārzemju autori, bet uzsvars tiks likts uz nacionālās literatūras, tulkojumu un trimdas savstarpējām attieksmēm.

„Tas ir mēģinājums salikt kopā nebijušu sabiedrību – dažādu paaudžu un tautību Latvijas un Eiropas rakstniekus, gan latviski tulkotājus, kuriem jau ir iznākušas grāmatas vai drīzumā tādas iznāks, gan zināmus, gan mazāk zināmus,” Latvijas Radio raidījumam „Kultūras Rondo” pastāstīja Latvijas Literatūras centra vadītājs un izdevējs Jānis Oga.

Starp lasījumu dalībniekiem būs vairāki Eiropas Savienības literatūras balvas laureāti – Eiropā pazīstami jaunās paaudzes rakstnieki. Šie rakstnieki ieradīsies Rīgā rudenī.

Lasījumos piedalīsies ārzemju autori no Lietuvas, Igaunijas, Polijas, Zviedrijas, Norvēģijas, Lielbritānijas, Maltas un Maķedonijas.

„Raiņa un Aspazijas lasījumi” noslēgsies, saplūstot ar tradicionālajiem prozas lasījumiem, kas ik gadu notiek decembra sākumā.

Ārzemju autori īpaši šim notikumam radītās esejās aktualizēs trimdas tematiku. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti