«Pazemības ceļš» - pāvesta Franciska grāmata par korupcijas ļaunumu un tā novēršanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Šodien Latvijas Nacionālajā bibliotēkā ar pasākumu "Reformators - pāvests Francisks" atvērs korupcijas tēmai veltīto grāmatu "Pazemības ceļš".

Pasākumā piedalīsies filozofe Skaidrīte Lasmane, priesteris Andris Kravalis, publicists Arnis Šablovskis un citi. Noskaņu radīs mūziķis Haralds Sīmanis.

Grāmatā „Pazemības ceļš” pāvests Francisks korupciju apskata ļoti dziļi, analizē tās cēloņus un veidus, kā arī iezīmē ceļus, kā no tās iespējams rast izeju.

Publicists Arnis Šablovskis
00:00 / 00:20
Lejuplādēt
''Viņš mēģina meklēt jaunus risinājumus tai problemātikai, ar ko saskaras pasaule, konkrētā vide. Un tajā nozīmē ir viņa pozitīvā paradoksalitāte - kā domājošs cilvēks viņš meklē, pat zināmā mērā aicina - meklēsim kopā tās izejas, vienalga - Vatikānā vai jebkurā aizaugušā, koruptīvā sabiedrībā, meklēsim risinājumu. Es domāju, ka tā ir pāvesta Franciska īpašā paradoksālā harisma - viņam ir dāvana uzrunāt auditorijas, kas nav tikai reliģiozie; viņš uzrunā tieši šo meklējošo daļu,'' stāsta publicists Arnis Šablovskis.

Grāmata sarakstīta laikā, kad pāvests Francisks vēl ir kardināls Horhe Mario Bergoljo un savā garīdznieka darbā sastopas ar dzīves realitātes izpausmēm tās visdažādākajās formās. Grāmatā “Pazemības ceļš” publicētas divas esejas – “Korupcija un grēks” un “Par sevis vainošanu”.

Pāvests, kas savos vārdos un darbos uzsver žēlsirdības, piedošanas un patiesas pazemības nozīmīgumu, pārsteidz mūsdienu pasauli, parādot, ka Evaņģēlija vēsts, iedzīvināta reālā darbībā, sniedz atbildes uz būtiskiem mūsu laikmeta izaicinājumiem. Tai skaitā arī uz korupcijas radīto netaisnību. Grāmatā “Pazemības ceļš” pāvests raksta gan par korpcijas ļaunumu un tā ietekmi uz visiem iesaistītajiem, gan par to, kā rast izeju, pieaugot tikumiskā drosmē un spēkā.

Zīmīgi, ka 14. februāris katoliskajā Baznīcā ir Pelnu trešdiena, diena, kad sākas Lielais gavēnis – laiks pirms Kristus augšāmcelšanās svētkiem. Pārdomu un arī rīcības laiks, kad ir iespēja izvērtēt, kas ir tas grēka un nāves stāvoklis cilvēkā – mūsos katrā –, no kura mums būtu nepieciešams tapt dziedinātiem un augšāmcelties.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti