Kultūras ziņas

Juris Millers pret Zinātņu akadēmiju

Kultūras ziņas

Pirmizrāde filmai par Alvi Hermani

Latvijā pirmā lieldrukas grāmata

Izdota Latvijā pirmā lieldrukas grāmata

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijā izdota pirmā un nebūt ne pēdējā lieldrukas grāmata. Vajadzību pēc šādiem izdevumiem izteikusi Rīgas Centrālā bibliotēka. Aptaujājot un vērojot bibliotēkas lasītāju paradumus, tapis skaidrs, ka ne visi spēj un vēlas piepūlēt acis, lasot grāmatas klasiskajā, sīkajā drukā.

Bez lupas un, iespējams, pat bez lasāmbrillēm tagad lasāma Latvijā pirmā lieldrukas grāmata - Daces Rukšānes stāstu krājums “Mīlasstāsti”. Burti ir ievērojami lielāki, tāpēc grāmata kļuvusi nedaudz biezāka. Šķiet, ka burtu lielais izmērs varētu būt patīkamāks arī cilvēkiem, kuriem nav redzes traucējumu.

"Tā ir tāda tendence, kas ir jau no 1964.gada, kad tas notika pirmo reizi Lielbritānijā, kur to izdarīja izdevējs Frederiks Torbs. Viņš pirmo reizi izdeva britu klasikas [grāmatas] lieldrukā, un kopš tā laika bibliotēkas visā pasaulē iegādājas grāmatas lieldrukā," stāsta izdevniecības  "Zvaigzne ABC" pārstāve Kristīne Ilziņa.

Lielajā drukā lielākoties izdod grāmatas pēc lasītāju pieprasījuma, proti, tā brīža populārākās. "Bibliotēkas vēl tikai veic iepirkumus, tas mehānisms tā iešūpojas. Pamazām, es domāju tuvākā mēneša laikā, ejot uz savām bibliotēkām, varat prasīt, vai ir lieldrukas grāmatas," norāda Kristīne Ilziņa.

Idejas autore ir Rīgas Centrālās bibliotēkas vadītāja Dzidra Šmita. Pirmās lieldrukas grāmatas Latvijā izdos privāta izdevniecība, bet pasaules prakse rāda, ka to parasti veic valsts pasūtījuma ceļā. "Zvaigzne ABC" plāno šogad izdot vēl vismaz divas lieldrukas grāmatas. Arī tie būs lasītāju iecienītu latviešu autoru darbi.
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti