Kultūras ziņas

E-grāmatu bibliotēka atzīmē piecu gadu jubileju

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Atzīmē Grāmatu draugu ķēdes desmitgadi

FOTO: 10 gadu jubileja – Nacionālajā bibliotēkā cilvēki atkal pulcējas grāmatu draugu ķēdē

Pirms desmit gadiem -18 grādu salā ap 14 000 cilvēku veidoja divus kilometrus garu grāmatu ķēdi no Latvijas Nacionālās bibliotēkas vecās ēkas Krišjāņa Barona ielā uz jauno ēku Daugavas otrā pusē. Ceturtdien, 18. janvārī, bibliotēka atkal organizēja grāmatu ķēdi, palīdzot piepildīt Tautas grāmatu plauktu.

10 gadu jubileja – Nacionālajā bibliotēkā cilvēki atkal pulcējas grāmatu nodošanas ķēdē
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Jauno Nacionālās bibliotēkas ēku gaidījām ļoti ilgi, un cilvēki vēl atceras čīkstošās grīdas vecajā Krišjāņa Barona ielas mājā, kas beigās jau bija tik bēdīgā stāvoklī, ka ielūza grīda un daļa grāmatu iekrita pagrabā. Pirms desmit gadiem 18. janvārī ar milzīgu entuziasmu cilvēki piedalījās simboliskā grāmatu nodošanā uz jauno ēku. Togad Rīga bija arī Eiropas Kultūras galvaspilsēta.

Nu jau 10 gadus lasītāji nāk uz jaunām, skaistām un ērtām telpām. Bet lielais Tautas grāmatu plaukts, kas sākas no otrā stāva un stiepjas līdz augšai četros stāvos, vēl nav piepildīts. Tā bija arhitekta Gunāra Birkerta iecere, izveidot šādu plauktu, kur grāmatu muguriņas ir arī vizuāls elements. Atsaucība līdz šim bijusi liela. Šobrīd Tautas grāmatu plauktā jau ir vairāk nekā 7700 grāmatu 50 valodās.

Kas šajos gados ir sadāvināts plauktam, stāsta LNB pakalpojumu departamenta direktore Anda Lamaša: "Protams, ļoti vērtīga bija pirmā grāmata, ko mēs ielikām šajā plauktā, – 1825. gadā Sanktpēterburgā izdotā Bībele latviešu valodā, ko bibliotēkai dāvināja pirmais Vācijas vēstnieks Latvijā Lambsdorfa kungs, bet tikpat vērtīgas ir bērnu grāmatas, grāmatas, kas pavadījušas tā īpašnieku trimdā, pēc tam atgriezušās Latvijā, ir ģimeņu Bībeles, kur veseli dzimtas stāsti ierakstīti. Jebkura grāmata ir īpaša, un patiesībā šis grāmatu plaukts ar tā saturu būtu īpaša pētījuma vērts."

Akcija piepildīt Tautas grāmatu plauktu ar iedzīvotāju dāvinātām grāmatām turpināsies līdz brīdim, ka visi pieci stāvi būs piepildīti. Grāmatas dāvinot, aicinājums pievienot klāt savu stāstu, vēstījumu vai novēlējumu. Tautas grāmatu plaukts ir kļuvis par Gaismas pils centrālo akcentu, kas ienākot bibliotēkā, uzreiz piesaista uzmanību.

Pirms 10 gadiem grāmatu ķēdē piedalījās arī ārzemju viesi, un pavisam simboliski, šodien pirmā grāmata, ko cilvēki nodeva no rokas rokā, bija kādas Dienvidāfrikas pilsones krāšņais albums, viņa to gribējusi dāvināt pirms 10 gadiem, bet neesot tikusi uz lidmašīnu.

Jubilejas ķēde bija iekštelpās, tā vijās no vestibila pa kāpnēm līdz 10. stāvam. Tur Latvijas Radio sastapa Auces vidusskolas 10. klases skolēnus, kas pavisam nejauši bija atbraukuši ekskursijā, arī astoņus gadus vecu zēnu, kuram bibliotēkā strādājot ome.

Bibliotēkas 10 gadu jubileja tiks svinēta augustā, savukārt Gunāram Birkertam 17. janvārī būtu palikuši 99 gadi, bet nākamgad būs simts. Uz apaļo jubileju topot izstāde un grāmata par visām viņa projektētajām bibliotēkām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti