Kultūras ziņas

Paziņo "Zelta mikrofona" nominantus

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

E-grāmatu bibliotēka atzīmē piecu gadu jubileju

E-grāmatu bibliotēka atzīmē piecu gadu jubileju

Janvārī pirmo piecu gadu jubileju svin tiešsaistes e-grāmatu bibliotēka 3td.lv. Lai arī pirmā e-grāmata Latvijā un latviešu valodā tika izdota 2010. gadā, līdz 2019. gadam bibliotēkas lasītāji elektroniskās grāmatas "paņemt" uz mājām un lasīt dīvānā vai ceļojumā nevarēja.

Mūsdienās arvien populārāka kļūst elektronisko grāmatu lasīšana. Tas, protams, nekad neizkonkurēs drukātās grāmatas, kas daudziem mīļas smaržas un iespējas reāli pāršķirt lappuses dēļ, un ne visu autoru darbi arī tiek digitalizēti. Bet jau piecus gadus pastāv e-grāmatu bibliotēka 3td.lv, kas publiski par brīvu pieejama tiešsaistē ikvienam.

Bibliotēkas pārstāve Aiga Grēniņa stāsta: "Šobrīd krājums ir gandrīz 600 elektroniskās grāmatas, kopā ir bijušas 800, bet atklāšanas dienā tās bija 114 elektroniskās grāmatas, visas "Zvaigzne ABC" izdotas. Šobrīd ir arī nācis klāt gan klāsts, gan arī izdevēji un autori, kuri piedāvā saturu."

Rakstniece Laura Vinogradova ir viena no tām, kuras grāmatas ir lasāmas e-bibliotēkā. Viņa norāda: "Es esmu no tiem, nezinu, populārajiem vai nepopulārajiem rakstniekiem, kuri grib, ka viņus lasa visādi. Es tiešām esmu par to, ka ikvienam cilvēkam ir tiesības lasīt veidā, kādā viņš spēj, tādā brīdī, kāds viņam ir pieejams. Kas man tieši patīk šīs vietnes un iespējas kontekstā, ka ir iespēja palielināt arī burtus."

Pirms izvēlēties lasāmvielu, ir iespēja ielūkoties ikvienā no grāmatas pirmajām 15 lapaspusēm. "Bet, lai lasītu pilno tekstu, tad būs jāreģistrējas saziņā ar publiskajām bibliotēkām, kas to ļauj darīt arī attālināti. Un lasītājam ir jāzina, ka viņš mēneša laikā var izlasīt 18 e-grāmatas. Vienlaicīgi var lasīt divas elektroniskās grāmatas, un lasīšanas ilgums ir 14 dienas tāpat kā lielā daļā Latvijas bibliotēku," skaidro Aiga Grēniņa.

Piecu gadu laikā lasītāju skaits audzis līdz 20 000. Bibliotēkas pārstāve turpina: "Viņi kopā ir izlasījuši 17 miljonus elektronisko lapaspušu. Cilvēki lasa no dažādām vietām pasaulē, jo ir iespējams arī attālināti reģistrēties ārpus Latvijas."

"Es esmu pati arī lasītājs, un lasīt es sāku, kad man puika bija pavisam mazs un viņam bija trausls miegs un man bija jāguļ blakus. Tā es sāku telefonā lasīt, palielinot burtus, ļoti ērti, ļoti vienkārši, ir iespēja tikt pie jaunākajām grāmatām," stāsta Laura Vinogradova, uzsverot: "Pasaule iet tādā digitālā laikmetā, tas ir neizbēgami. Ja līdzās var pastāvēt grāmata un elektroniskā versija, es saku – jā, un lieciet tikai vairāk un dodiet vairāk atļauju grāmatām tur būt, lai tas klāsts ir vēl lielāks."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti