Kultūras ziņas

Artūra Analta "Matter to Matter" Rīgā

Kultūras ziņas

Andrejam Žagaram – 60

Vāc līdzekļus Dārziņskolas zāles pārbūvei

Vāks līdzekļus Emīla Dārziņa Mūzikas vidusskolas zāles pārbūvei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Tuvojoties 2020. gadam, kad svinēsim komponista Emīla Dārziņa 145. jubileju un Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas 75. gadadienu, mācību iestādes absolventi un audzēkņi nolēmuši apvienoties labdarības koncertakcijā “Mana pirmā skatuve”. Tās mērķis ir vākt līdzekļus skolas zāles un skatuves pārbūvei, jo tās ir morāli un tehniski novecojušas. 

Pirmais koncerts “Skatuves stāsts” gaidāms jau ceturtdien, kad skolas zālē uzstāsies tādi mūziķi kā flautiste Dita Krenberga, pianists Sergejs Osokins un vijolnieks Daniils Bulajevs. 

Arhitekta Oļega Zakamennija projektētā ēka Pārdaugavā pagājušā gadsimta 70. gados tika uzskatīta par tiem laikiem modernu paraugskolu. Zem viena jumta tika apvienotas Emīla Dārziņa speciālā mūzikas un Rīgas Horeogrāfijas skola. Kopš tā laika ēkā veikti vien sīki remontdarbi, bet abu skolu koplietošanas koncertzāle sen vairs neatbilst mūsdienu prasībām.
   
“Spēlējot dažādās akustikās visā pasaulē – ja kaut kur ir slikta akustika, tad mans salīdzinājums ir tāds – nekur nav sliktāka akustika kā manā pirmajā skolas zālē,” atzīst Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas absolvente, flautiste Dita Krenberga. 

Zālē ir novecojušas inženiertehniskās komunikācijas. Trūkst telpas mūzikas nodarbībām. Tāpat vairākus gadu desmitus nav mainīti logi un durvis un nav veikts remonts labierīcību telpās.

“Tik sliktā stāvoklī kā Emīla Dārziņa mūzikas skola un Rīgas Doma skola nav neviena cita mūzikas vidusskola,” uzsver Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas vadītāja Iveta Dreiblate. “Diezgan daudzu talantīgu un, iespējams, nākotnē slavenu un panākumiem bagātu mūziķu vecāki pat nenojauš par skolas eksistenci.”

Kopš pagājušā gada Emīla Dārziņa speciālā mūzikas vidusskola kopā ar Rīgas Doma kora skolu, Jaņa Rozentāla Mākslas skolu un Rīgas Horeogrāfijas vidusskolu apvienotas Kultūras ministrijas pārvaldības vienotā kultūrizglītības struktūrā – Nacionālajā mākslu vidusskolā. Tās infrastruktūras sakārtošanā līdz 2022. gadam ministrija plāno ieguldīt 9,4 miljonus eiro.

“9,4 miljonu ietvarā ir skolas vispārizglītojošo klašu pārbūve, šajā naudā ir ietverta skolas sporta zāles pilnīga pārbūve. Šajā naudā ir ietverta Rozentāla mākslas skolas pārbūve,” komentē Kultūras ministrijas valsts sekretāre Dace Vilsone. 

Nauda Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas zāles un skatuves pārbūvei, kopmītnēm un mūzikas korpusa attīstībai vēl tikšot meklēta.

Tādēļ skolas atbalsta biedrība, absolventu un audzēkņu vecāki nolēmuši rīkot labdarības koncertus “Mana pirmā skatuve”, kuru mērķis ir ne tikai vākt līdzekļus rekonstrukcijai, bet arī popularizēt skolas vārdu. 

“Lai gan šī 1974. gada janvārī atklātā skatuve ir izaudzinājusi gan Andri Nelsonu, gan Māri Sirmo, gan Osokinu ģimeni, tā tomēr vairāk nav tehniski spējīga audzināt šo jauno paaudzi,” skaidro Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas audzēkņu vecāku pārstāvis Juris Kursietis. “Šis ir tas jautājums par pēctecību, ko vēlamies mūsu bērniem dāvināt.”

Kopumā iecerēti seši labdarības koncerti, kuros kopā uzstāsies  Dārziņskolas absolventi, kas jau guvuši starptautisku atzinību, kopā ar talantīgākajiem skolas audzēkņiem. Pirmais koncerts “Skatuves stāsts” Dārziņskolas zālē atbalstītājus gaidīs šo ceturtdien, 18. oktobrī.

“Ieeja būs par ziedojumiem, bet uz nākamajiem koncertiem tirgosim biļetes, un visi ienākumi aizies zāles renovācijai vai nepieciešamajiem mūzikas instrumentiem, kas arī ir vēl vien hroniska problēma,” koncertcikla plānus raksturo projekta “Mana pirmā skatuve” vadītāja Agneta Krilova-Bērziņa. 

Nākamais labdarības koncerts ciklā “Mana pirmā skatuve” iecerēts Rīgas Stradiņa universitātes aulā 13. decembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti