Rundāles pilī atklās hercoga otro darba kabinetu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Rundāles pils 277. dzimšanas dienā, 24. maijā, tiks atklāts pilnībā restaurētais hercoga otrais darba kabinets. Darba kabineta restaurācija notikusi Borisa un Ināras Teterevu fonda „Rundāles pils restaurācijas pabeigšana 2010 - 2014” programmas ietvaros. Apmeklētāju apskatei restaurētais Hercoga otrais darba kabinets būs pieejams no 25. maija.

Hercoga otrais darba kabinets Rundāles pils interjeru vidū ieņem īpašu vietu, jo tā ir vienīgā apartamentu telpa, kuras sienas ir apgleznotas. Tas nav raksturīgi 18. gadsimta dzīvojamām telpām, kas parasti ieguva sienu apvilkumu ar auduma tapetēm.

Hercoga kabineta restaurācija bija ilgstoša un sarežģīta, jo kopš 1864. gada tās sienas pakāpeniski bija pārklājušas četras eļļas krāsas kārtas. Piecu gadu laikā mēs strādājām pie sienas attīrīšanas no pārkrāsojumu kārtām, konservācijas un zudušo vietu retušas,” stāsta darbu veicējs, restaurācijas uzņēmuma „Rokajs” vadītājs Gunārs Grīnfelds.

Hercoga kabineta kamīns tapis pils celtniecības pirmajā periodā 18. gs. 30. gados, jau 19. gadsimtā ticis nomainīts pret krāsni. Kamīnu atjaunoja pēc nosegplāksnes kontūras, kas iezīmējās uz to ietverošā gleznojuma, kā arī pēc analoģiskiem tā laika kamīniem Eiropā. Saglabājusies sākotnējā dēļu grīda, telpas stūrī aiz stiklotām druvīm redzama vēsturiskā trīs blakus telpu kurināšanas sistēma.

„Kabinetu izdevies iekārtot ar augstvērtīgiem mākslas priekšmetiem, kuru vidū izceļas Parīzes meistara Antuāna Matjē Kriāra 18. gadsimta vidū darināts rakstāmgalds, uz kā redzams ap 1775. gadu izgatavots Romas juveliera Antonio Fornari sudraba rakstāmlietu komplekts un franču rokoko zeltītas bronzas svečturi. Savukārt masīvie, zeltītie itāļu vēlīnā baroka krēsli un monumentālais kamīna spogulis sasaucas ar mākslinieku Frančesko Martini un Karlo Cuki sienas gleznojuma dinamiskajiem ornamenta motīviem, piešķirot telpai greznību un svinīgumu,” atzīmē muzeja direktors Imants Lancmanis.

1736. gada 24. maijā tika ielikts pils pamatakmens un šis svinīgais brīdis tiek uzskatīts kā Rundāles pils dzimšanas diena, kas tiek atzīmēta katru gadu 24. maijā.

Rundāles pils 277. dzimšanas dienas pasākumā apskatei tiks atvērtas divas jaunas telpas dekoratīvās mākslas ekspozīcijā „No gotikas līdz jūgendstilam”. Tajās būs apskatāmas muzeja krāšņu un sakrālās mākslas kolekcijas.

Pils restaurācijas pabeigšanai, pateicoties Borisa un Ināras Teterevu fondam ir izstrādāta „Rundāles pils restaurācijas pabeigšanas programma 2010-2014”, kuras galvenās vadlīnijas paredz vairāku telpu pilnīgu restaurāciju (Biljarda zāle, hercoga Ernsta Johana bibliotēka, hercoga otrais darba kabinets). To pabeidzot, Rundāles pils iegūs ne tikai trīs ļoti svarīgas un sarežģītas telpas, bet arī iekļausies pasaules kultūras mantojuma galamērķu sarakstā ar unikālu baroka un rokoko arhitektūras ansambļa pērli, līdzās Pēterhofas ansamblim pie St. Pēterburgas, Potsdamas piļu kompleksam Vācijā un pat Versaļas pils kompleksam Francijā.

Rundāles pils muzeja pastāvīgā ekspozīcija „No gotikas līdz jūgendstilam” atklāta 2012. gada 24. maijā, ietver piecas telpas un stilistisko laika posmu no vēlās gotikas līdz vēlajam barokam (15. gs. b. – apm. 1740. g.). Turpmāk katru gadu ekspozīciju paredzēts papildināt, lai līdz 2016. gadam tā būtu pabeigta. Ekspozīcija sniedz priekšstatu par galvenajiem dekoratīvās mākslas stiliem un to nacionālajām īpatnībām Eiropā un Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti