Runājošo akmeņu mājvieta būs Likteņdārzā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem un 10 mēnešiem.

Nacistiskā un komunistiskā okupācijas režīma upuru piemiņas vietā "Likteņdārzs" tiks izvietota ekspozīcija "Runājošie akmeņi", kas publiski izrādīta vienu reizi 2008.gadā Dziesmu un deju svētku laikā Rīgā, Pēterbaznīcas laukumā.

Kā informēja Kultūras ministrijas pārstāvji, "Runājošie akmeņi" ir projekta "Māja" ekspozīcija, kas 2005.gadā festivālā "Pārsteidzošā Latvija" tika demonstrēta arī četru Francijas pilsētu - Parīzes, Strasbūras, Bordo un Lionas - galvenajos laukumos.

Ekspozīcija sastāv no deviņiem laukakmeņiem, aptuvenais viena akmens svars ir 2,5 līdz 3,5 tonnas, izmērs 1,2 reiz 1,2 metri. Akmeņi novietoti uz katram akmenim pielāgotiem koka grodiem. Tāpat ekspozīcijas sastāvdaļa ir arī informatīvais kiosks ar rampas detaļām, kas paredzēts elektroaparatūras izvietošanai, kā arī video projektori, audio signāla raidītāji, uztvērēji, datori, akustiskās sistēmas, web kameras, televizori, prožektori.

Vairākkārtīgi ir notikušas sarunas ar ieinteresētām pusēm par iespējamo ekspozīcijas uzstādīšanu citviet, bet līdz šim nebija izdevies rast risinājumu, kā galvenos iemeslus minot lielos finanšu ieguldījumus ekspozīcijas elementu atjaunošanā un daļējas ekspozīcijas darbības nodrošināšanai nepieciešamās aparatūras nomaiņai, kā arī lielās ekspluatācijas izmaksas.

Projekta "Māja" ekspozīcija "Runājošie akmeņi" līdz šim bijusi gan Ekonomikas ministrijas, gan Kultūras ministrijas pārziņā, kas tagad ekspozīciju nodod sabiedriskā labuma organizācijai - nodibinājumam "Kokneses fonds".

Nodibinājums "Kokneses fonds" piedāvāja izvietot ekspozīciju nacistiskā un komunistiskā okupācijas režīma upuru piemiņas vietā "Likteņdārzs". Ņemot vērā, ka pamatā finanšu līdzekļi, ko organizācija saņem, tiek novirzīti nacistiskā un komunistiskā okupācijas režīma upuru piemiņas vietas "Likteņdārzs" projekta īstenošanai, nodibinājums neplāno ieguldīt finanšu līdzekļus ekspozīcijas elektroaparatūras atjaunošanā, tāpēc ekspozīcijas veidols mainīsies atbilstoši apstākļiem.

Tomēr Kultūras ministrija pauž gandarījumu, ka "Runājošajiem akmeņiem" beidzot ir atrasta pastāvīga mājvieta, kur ekspozīcijas akmeņi, gulstot starp tur jau esošajiem, simboliski turpinās stāstīt savus stāstus vietā, kur satiekas pagātne, tagadne un nākotne.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti