«Kultūršoks»: Vispusējas informācijas par Latvijas simtgadi trūkst

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Līdz Latvijas simtgades svinībām laika nav palicis daudz, bet vispusējas informācijas par svētku gatavošanu arī nav, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "Kultūršoks", taču Kultūras ministrijā (KM) mazliet aizvainoti rausta plecus.

Kultūras ministrijā brīnās, kā kādam simtgades sakarā kaut kas drīkst šķist nezināms, jo visapkārt esot ļoti daudz informācijas, vajagot tikai gribēt atrast.

"Ja labi meklē, tiešām var atrast. Varbūt tā arī ir viena no sarežģītākajām lietām, kas ir šāda veida pasākumiem – tas ir veids, kā tas tiek pasniegts cilvēkiem, kā visiem saprotamā veidā tiek uzzīmēta tā karte, pa kuru ejam uz simtgadi," uzskata nodibinājuma "Rīga 2014" bijusī vadītāja Diāna Čivle.

"Protams, nav nopubliskots konkrētu pasākumu plāns," saka KM Latvijas valsts simtgades biroja pārstāve Jolanta Borīte. "Šobrīd līdz 14. aprīlim visas iesaistītās mininistrijas iesniedz savus pieteikumus, mēs šo informāciju apkopojam. Mums ir plānots, ka uz aprīļa vidu būs gatavs kopīgais ietvars, kāda izskatīsies simtgades programmu. Publiskosim tajā brīdī, kad apstiprinās valdība."

Savukārt bijusī aģentūras "Rigai 800" vadītāja Ingūna Rībena apgalvo, ka joprojām jūtot ideju ģenerēšanas procesu.

"Es jūtu, ka turpinās ideju ģenerēšana. No vienas puses, jā, laika ir daudz, bet, manuprāt, būtu jau arī jābūt laikam virzīties uz konceptuālu apjēgu, ko no visa šī sanesuma mēs varētu izveidot," uzsver Rībena.

Kultūras ministre Dace Melbārde atzīst, ka darbu nedaudz gausinājusi vairākus mēnešus ilgusī jaunās valdības izveide, jo katram ministram jāiedziļinās savas nozares simtgadei veltīto pasākumu plānā.

"Mēs plānojam, ka šī gada novembrī vērsim vaļā simtgades kalendāru, kurā būs gan nacionāla mēroga pasākumi, gan arī pašvaldību un nevalstisko organizāciju iniciatīvas," norāda ministre.

Diāna Čivle šai sakarā vadās pēc savas pieredzes, skaidrojot - kamēr "Rīgai 2014" nebija savas vienotās vietnes, arī viņas vadītajam birojam tika uzdoti daudzi jautājumi.

Arī Dace Melbārde saskata, ka ir uzdevums izveidot šādu platformu.

KM ir aprēķinājusi, ka simtgades pasākumiem piecu gadu laikā ir nepieciešami 30 miljoni eiro, tomēr ar naudu, kā vienmēr, ir grūtības, apgalvo "Kultūršoka" veidotāji. Apstiprinot šī gada budžetu, Latvijas simtgade izrādījās tā pozīcija, kurā naudu var ietaupīt. Nauda tikusi tikai tiem pasākumiem, kuri aizsākti jau iepriekš.

Dace Melbārde gan apgalvo, ka pilnībā skaidrība par budžetu būšot tikai vasarā, bet Čivle saka, ja nav skaidrības par cipariem, tad organizatoriem ir ļoti grūti plānot

"Ja pēc tam nebūs līdzekļu, ko tad mēs darīsim? Atcelsim?" retoriski jautā Čivle, uzsverot, ka "tas ir politisks lēmums vai izšķiršanās, ka visi vienojas un izlemj kopīgi darīt".

Tikmēr Borīte apgalvo - šobrīd visi strādā, balstoties uz uzticēšanos, ka valsts atbalsts būs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti