Kultūras rondo

Tā skan lībieši. Stāsts par karogu

Kultūras rondo

LMB nominanti. Vērtē klausītāji Ingrīda Burāne, Andris Morkāns un Lauma Mellēna

Izstāžu zāli "Arsenāls" slēgs rekonstrukcijai. Stāsta Māra Lāce un Elita Ansone

Izstāžu zāles «Arsenāls» rekonstrukcija – pagaidām «vieglprātīgi runāt par gala termiņiem»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Vēl tikai līdz 23. februārim iespējams apskatīt mākslas darbus izstāžu zālē "Arsenāls”, jo pēc tam muzejs būs uz ilgāku laiku slēgts. 24. februārī sāks demontēt pēdējo izstādi izstāžu zālē, un muzejs telpas nodos būvnieku rīcībā. Latvijas Nacionālā mākslas muzeja vadītāja Māra Lāce atklāj – par remontdarbu gala termiņiem spriest varēs 2020. gada vasaras vidū, kad plānots pabeigt otrās kārtas projektēšanas darbus.

"Pirmā kārta remontdarbiem sāksies, pašlaik norit sagatavošanas darbi. Tie būs visi darbi, kas saistīti ar ēkas fasādi – logu un durvju restaurācija, fasādes krāsošana.

Darbus paredzēts veikt līdz 2021. gada vasaras beigām," Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" skaidro Latvijas Nacionālās mākslas muzeja vadītāja Māra Lāce.

Paralēli noritēs otrās kārtas projektēšanas darbi, tie būs saistīti ar ēkas iekštelpām, arī ielas sakārtošanu. Otrās kārtās projektēšanas darbi jābeidz 2020. gada vasaras vidū.

"Rekonstrukcija lielās līnijās paredz visas “Arsenāla” ēkas pārveidi, bet tas nenozīmē, ka ēku nevarēs pazīt. Tā ir valsts nozīmes kultūras piemineklis un saglabās gan savu ārējo veidolu, gan arī iekštelpu plānojumu pamatā," stāsta Lāce.

Paredzēts, ka nākotnē viss pirmais stāvs būs atdots ekspozīcijas zālēm. Tur, kur tagad atrodas noliktavas, no kurām darbi tiek pārvietoti uz Pulka ielas krātuvi, arī būs ekspozīcijas zāles. Ir paredzēta jaunas lielākas izstāžu zāles izveide arī otrajā stāvā, un tur būs arī lekciju un pasākumu telpas.

Izstāžu zāles "Arsenāls" vadītāja Elita Ansone (no kreisās) un LNMM vadītāja Māra Lāce
Izstāžu zāles "Arsenāls" vadītāja Elita Ansone (no kreisās) un LNMM vadītāja Māra Lāce

Pēc rekonstrukcijas “Arsenāls” būs publiski pieejams lielākā apmērā. Krājums šajās telpās vairs neatgriezīsies. Tas uz visiem laikiem pārceļas uz Pulka ielas krātuvēm.

“Otrā kārta ir tā, kurai jāizveido iekštelpas tādas, lai atbilstu prasībām, kas nepieciešamās mākslas darbu eksponēšanai,” atzīmē Lāce.

“Būtu vieglprātīgi runāt par gala termiņiem, jo, kad būs gatavs otrās kārtās projekts, būs zināma kontroltāme un ''Valsts nekustamie īpašumi'' un Kultūras ministrija varēs griezties valdībā par tālākās rīcības akceptēšanu. Tas ir finanšu jautājums, un finanses otrajai kārtai nav atvērtas. Domāju, ka nevar būt ēka, kur ir skaista fasāde un nekas no karnīzēm uz galvas nekrīt, bet iekšpuse paliek nesakārtota," uzskata Lāce.

Situāciju, kāda izveidojusies ar Jauno Rīgas teātri, muzeja vadītāja nepieņem un atzīst, ka izslēdz šādu situāciju savā domāšanā.

Muzejnieki cer, ka atjaunotais un daudz plašākais "Arsenāls" apmeklētājiem atkal durvis vērs pēc 4-5 gadiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti