Kultūras ziņas

Atkal ir izaugusi dzejas pupa

Kultūras ziņas

Sākas Tallinas arhitektūras biennāle

Tā tam būs būt!

Ēvalda Valtera pieminekli novietos pie Kuldīgas vecā rātsnama

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Aktierim un sabiedriskajam darbiniekam, kuldīdzniekam Ēvaldam Valteram veltīto pieminekli, kuru veido tēlnieks Oskars Mikāns, nolemts novietot pie Kuldīgas vecā rātsnama Baznīcas ielā 5.

Jautājums par to, kur piemineklis varētu atrasties, pēdējā mēneša laikā daudzkārt ticis apspriests gan pašvaldībā, gan vietējā sabiedrībā. Lai izzinātu iedzīvotāju viedokli, Kuldīgas novada dome piedāvāja balsojumam trīs iespējamās vietas Kuldīgā, kur piemineklis varētu atrasties - pie ēkas Liepājas ielā 16, pie ēkas Baznīcas ielā 4/6 un pie ēkas Liepājas ielā 17. Vietas bija izvēlētas, sadarbojoties tēlniekam Oskaram Mikānam un pašvaldības pārstāvjiem.

Ņemot vērā iedzīvotāju komentārus, kuros bija pausts viedoklis, ka neviena no piedāvātajām vietām nav piemērota, aptaujai tika pievienots vēl viens atbildes variants, kuru varēja izvēlēties tie, kuriem neviena no piedāvātajām vietām nelikās piemērota.

Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa, kura vadīja žūrijas komisijas darbu, pateicas iedzīvotājiem par aktivitāti un piedalīšanos aptaujās, kas saistībā ar pieminekli Ēvaldam Valteram šogad norisinājušās jau vairākkārt. "Pašvaldībai iedzīvotāju iesaistīšanās lēmuma pieņemšanas procesā ir ļoti svarīga, jo pašvaldības darba būtība ir strādāt iedzīvotājiem, viņu interesēs. Tāpēc novērtējam kuldīdznieku aktivitāti, kas pierāda - iedzīvotājiem ir svarīgi, kas notiek pilsētā," uzsver Inga Bērziņa.

Kopumā aptaujā saņemti vairāk nekā 400 balsojumi. Saskaitot nodotās balsis, konstatēts, ka iedzīvotāji gandrīz vienādu daudzumu balsu atdevuši par Liepājas ielu 17 kā iespējamo pieminekļa novietni un atbildes variantu, ka neviena no piedāvātajām vietām nav piemērota.

Izlemt jautājumu par to, kur atrasties piemineklim, metu konkursa komisijai palīdzēja kādas kuldīdznieces sniegtā informācija - iedzīvotāja dalījās savas vecmāmiņas atmiņās par to, ka Ēvalda Valtera ģimene savulaik dzīvojusi netālu no rātslaukuma. Kuldīdznieces vecmāmiņa mazmeitai stāstījusi par epizodi, kad Ēvalda Valtera māte devusies uz ūdens pumpi rātslaukumā pēc ūdens un, ieraudzījusi savu dēlu atgriežamies no Pēterburgas, priekā par viņa ierašanos pat noslīgusi rātslaukumā uz ceļiem, bet dēls māti saudzīgi piecēlis kājās.

Pašvaldības speciālistiem izpētot pieejamos informācijas avotus, secināts, ka Valteru ģimene tiešām dzīvojusi mājā netālu no rātsnama, kuras gan vairs neesot. Ņemot vērā iepriekš minēto, kā arī to, ka Kuldīgas vecajā rātsnamā jau pavisam drīz noslēgsies restaurācijas darbi, iedodot senajam namam jaunu elpu, konkursa komisija nolēma, ka piemineklis varētu atrasties pie šīs ēkas.

Kā jau ziņots iepriekš, pieminekli Ēvaldam Valteram Kuldīgā veido latviešu tēlnieks Oskars Mikāns. Metu konkursa žūrijas komisijas vairākums atbalstīja iedzīvotāju pausto viedokli un izvēlējās piedāvājumu "Tējas tase kopā ar Ēvaldu Valteru". Piemineklis būs atliets bronzā. Paredzams, ka piemineklis taps līdz šī gada beigām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti