Atvadāmies no Maijas Apines un Birutas Baumanes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

26.janvārī atvadāmies no divām spilgtām latviešu māksliniecēm - aktrises un režisores Maijas Apines un gleznotājas Birutas Baumanes.

Atvadīties no Maijas Apines varēs no pulksten 11 līdz 12.30 Jaunā Rīgas teātra Lielajā zālē, bet atvadīšanās no ievērojamās mākslinieces Birutas Baumanes notiks no plkst.12 līdz 14 Rīgas Latviešu biedrības namā, pēc tam mākslinieci guldīs Mākslinieku kalniņā I Meža kapos.

Jau vēstīts, ka Jaunā Rīgas teātra aktrise un režisore Maija Apine aizgāja mūžībā 55 gadu vecumā (4.04.1961.-21.01.2017). Teātrī viņa ienāca pirms 32 gadiem un savā radošajā mūžā spēlējusi daudz nozīmīgu lomu gan teātrī, gan kino. Apine arī pati iestudējusi vairākas izrādes Jaunajā Rīgas teātrī, pēdējo no tām 2014.gadā ar nosaukumu „Mīļais melis. Ne šovs”. Uz ekrāniem viņa bijusi redzama filmās „Baiga vasara”, „Labās rokas”, „Likteņa līdumnieki” un citās.

Teātra zinātniece Līga Ulberte par Maiju Apini
00:00 / 00:38
Lejuplādēt

21.janvārī mūžības gaitās devās arī latviešu gleznotāja Biruta Baumane (06.06.1922. – 21.01.2017.). Baumane dzimusi un bērnību pavadījusi Tērvetē, vēlāk mācījusies Jelgavas ģimnāzijas humanitārā nodaļā, bet ar mākslu sākusi iepazīties Romāna Sutas mākslas studijā. No 1941. gada studējusi Latvijas Mākslas akadēmijā glezniecības nodaļā pie V.Tones, V.Purvīša u.c., ko 1948.gadā absolvējusi ar diplomdarbu „Eksāmeni” pie gleznotāja J.Liepiņa, bet paralēli studējusi Latvijas Universitātē Filozofijas fakultātē, kurai likvidējoties 1944. gadā viņa turpināja studēt filoloģijas fakultātē.

Gleznotāja Biruta Baumane izstādēs piedalās kopš 1956.gada, un Latvijas Mākslinieku savienības biedre ir kopš 1959.gada. Par mūža ieguldījumu latviešu glezniecībā izcilā latviešu gleznotāja apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeni.

Biruta Baumane par dzīvi un mākslu
00:00 / 00:41
Lejuplādēt

Biruta Baumane intervijās allaž uzsvēra, ka viņa ļoti kāri un negausīgi mīl dzīvi, un tas atspoguļojās arī viņas gleznās.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti