Rīta Panorāma

Intervija ar Gaidi Bērziņu

Rīta Panorāma

Laika ziņas

Intervija ar Arno Jundzi

Arno Jundze: Rainis un Aspazija ir ar mums. To mainīt nevar

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Rainis un Aspazija ir ar mums. To nekādi mainīt nevar, tad mums jāpiedzimst citā valstī, jāsāk jauna dzīve no nulles. Intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" saka Latvijas Rakstnieku savienības priekšsēdētājs Arno Jundze, kurš 9. decembrī vadīs diskusiju Raiņa un Aspazijas 150. jubilejas gada noslēguma pasākumā.

Kā iepriekš jau ziņots, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā 9. decembrī notiks Raiņa un Aspazijas 150. jubilejas gada noslēguma pasākums, kuru tiešraidē varēs skatīties lsm.lv.

Noslēguma pasākumu ievadīs diskusija, kurā piedalīsies Raiņa un Aspazijas 150. jubilejas gada programmas veidotāji muzikologs Orests Silabriedis, Memoriālo muzeju apvienības direktore Rita Meinerte, mākslas zinātniece Inga Šteimane un citi. Diskusiju vadīs Latvijas Rakstnieku savienības priekšsēdētājs Arno Jundze. Sākums plkst. 17.

Diskusijā vispirms tiks noskaidrotas grūtības un traucēkļi jubilejas gada organizēšanas procesā, "Rīta Panorāmā" stāsta Jundze.

“Otra lieta, kas ir svarīga. Ir jāpavelk svītra un jāpasaka, kā bija visvienkāršāk organizēt lietas un kas varētu noderēt nākotnē,” turpina Jundze. “Tas ir ļoti svarīgi, jo, manuprāt, tā parasti pietrūkst. Viss skaisti beidzas, un nākamie no nulles sāk. Būtu labi, ja nākamie varētu sākt nevis no nulles, bet jau no kādas atzīmītes.”

Raiņa un Aspazijas 150.jubilejas gada galvenā vērtība, pēc Arno Jundzes domām, bija iespēja apstāties un paskatīties, kas mums ir abi jubilāri. Jundze uzskata, ka jautājums par jauniešu "piespiešanu mīlēt Raini" no sākta gala bijis samākslots un liekulības pilns.

Raiņa un Aspazijas jubilejas gads pierādīja, ka jaunieši interesējas par šiem rakstniekiem, saka Rakstnieku savienības vadītājs.

“Rainis un Aspazija ir ar mums. To nekādi mainīt nevar, tad mums jāpiedzimst citā valstī, jāsāk jauna dzīve no nulles,” skaidro Jundze.

Jau vēstīts, ka jubilejas gada noslēguma pasākumu plkst. 19 turpinās koncerts, kurā pirmo reizi izskanēs jauno komponistu kordziesmu konkursa “Modini kanonu! Jaunās “Lauztās priedes”” otrajā kārtā iekļuvušie skaņdarbi, kā arī muzikāli poētiskā ceļojuma “Dagdas skiču burtnīcas” saīsinātā versija.

Pirmatskaņojumu piedzīvos Lauras Gustovskas (1986) Solvitas Ivanovas (1987), Mārtiņa Baumaņa (1992), Kristīnes Baltruševičas (1991), Mārtiņa Kalēja (1997), Toma Kazimirisaņeca (1993) un Armanda Aleksandraviča (1991) kordziesmas ar Raiņa un Aspazijas dzeju.

Koncertā piedalīsies Latvijas Kultūras akadēmijas jauktais koris “Sōla” (diriģents Kaspars Ādamsons), jauniešu koris “Balsis” (diriģents Ints Teterovskis), kamerkoris “Austrums”, (diriģents Ārijs Šķepasts), “Jasmīnas koris” (diriģente Agita Ikauniece) un jauniešu koris “Kamēr...” (diriģents Jānis Liepiņš).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti