Novecošana kā dzīves daļa. Rīgas pilsētvidē skatāma izstāde «Vecums? Nē! Tikai skaitlis!»

No 30. oktobra divas nedēļas "Clear Channel" digitālajos stendos Rīgas pilsētvidē un tirdzniecības centros būs apskatāma izstāde "Vecums? Nē! Tikai skaitlis!", kurā sev neierastos tēlos iejutušies 12 seniori vecumā virs 60 gadiem.

Ikvienam interesentam būs iespēja ne tikai ieraudzīt vecāka gada gājuma cilvēkus modes ikonas veidolā, bet arī uzzināt to aizkustinošos dzīves stāstus, kas kalpos par iedvesmas avotu visām paaudzēm, informēja izstādes rīkotāji.

Tiek uzsvērts, ka sociālās kampaņas mērķis ir, izmantojot neierastu formu, mainīt sabiedrības izpratni par vecumu, likt saprast, ka novecošana ir neatņemama mūsu dzīves daļa, tā nav ne slimība, ne arī kāds pēkšņi radies defekts: "Tas ir tikai skaitlis, kas liecina par dzīves posmu, kurā gūta pieredze, atziņas un lielāki vai mazāki panākumi, kuri diemžēl netiek saskatīti dēļ ārējā veidola."

Izstādē tiks atspoguļotas abas cilvēka puses, uzsverot, ka ikviens ikdienā var izskatīties kā ierindas pensionārs, kam paejam garām, vai kā modes ikona, jo viss ir atkarīgs no perspektīvas, ar kādu mēs to uzlūkojam.

"Latvijā dzīvo gandrīz 395 tūkstoši seniori. Tas ir tikai skaitlis, kurš bieži tiek minēts, lai atspoguļotu situāciju. Statistika. Taču aiz katra šī cipara stāv cilvēks. Stāsts. Īsts, patiess, līdz sirds dziļumiem aizkustinošs. Diemžēl redzot vecāka gada gājuma cilvēkos tikai vecumu, mēs šos stāstus neredzam, pat nevēlamies tos uzzināt. Mūsu mērķis ir tos atklāt. Tāpēc ikvienam, noskenējot izstādes plakātos integrēto kvadrātkodu, būs iespēja iepazīties ar katra dalībnieka dzīves stāstu. Vienam tas būs humora pilns, bet citam tik skaudrs, ka liks raudāt. Taču visi viņi ir optimisma un dzīves pārpilni. Pierādījums tam, ka nekad nav par vēlu mainīt dzīvi. Pat dienu pirms nāves," sacīja izstādes idejas autore un producente Inese Lukaševska.

Rīkotāji arī uzsver, ka projekts ir guvis milzu atsaucību. Jau pirmajās nedēļās tam tika pieteikti vairāk nekā 1000 seniori vecuma no 60 līdz 93 gadiem.

Tā realizācijā bez atlīdzības iesaistījās vadošie eksperti no daudzām jomām: fotogrāfi Alvils Ronalds Bijons, Jānis Vīksna, stilistes Dace Vaivara, Una Bernatoviča un daudzi citi.

Izstāde pilsētvidē būs apskatāma uz vairāk nekā 100 stendiem, bet jau novembra beigās tiek plānots klajā laist izstādei veltītu mākslas kalendāru 2024. gadam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti