Rīgas bulvāru lokā audiogids paver Latvijas diplomātijas vēstures liecības

Radīts pastaigu audiogids par Latvijas diplomātijas vēstures liecībām pilsētvidē, izzinošos stāstos un senās fotogrāfijās sniedzot iespēju izstaigāt Rīgas bulvāru loku un uzzināt, kuras bija pirmās ārvalstu sūtniecības Rīgā, kādas personības saistītas ar diplomātiju un kur pirms simt gadiem iedzīvotāji devās gājienā pēc Latvijas atzīšanas de iure.

Audiogidā "Diplomātiskā Rīga" ap pusotru stundu ilgā pastaigu maršrutā apkopoti Latvijas un ārvalstu diplomātijas vēstures stāsti par 13 vietām Rīgas centrā. Izvēlētās vietas saistītas ar notikumiem pirms vairāk nekā simts gadiem un arī Latvijas neatkarības atgūšanas pirmajos gados.

Tapis audiogids "Diplomātiskā Rīga"
00:00 / 03:49
Lejuplādēt

Vienu no stāstiem, kas saistīts ar Latvijas atzīšanu de iure 1921. gada janvārī, pastāstīja Ārlietu ministrijas pārstāve un audiogida autore Iveta Šķiņķe.

"Jaunā Latvijas Republika beidzot ieguva šo starptautisko atzīšanu un tas notika 26. janvārī, bet Latvijā šī telegramma pienāca tikai nākošajā dienā 27. janvārī un tam par godu notiks plaša manifestācija, kurā iedzīvotāji devās skaistā gājienā gar tām ārvalstu pārstāvniecībām, kuras pirmās deva Latvijai starptautisko atzīšanu," sacīja Šķiņķe. "Lietotnē esam pievienojuši arī fotoattēlu - Mārtiņš Lapiņš ir iemūžinājis 1921. gada 27. janvāri pie tagadējās Aizsardzības ministrijas, kur šie manifestanti kārtojas gājienam un uz plakātiem minētas valstis, kuras mūs atzinušas tajā brīdī."

Audiogidā saklausāmie stāsti aicinās vērīgāk aplūkot Ārlietu ministrijas un Kultūras ministrijas namus, kā arī vēstniecību mītnes vietas pilsētā.

Līdzās stāstiem par diplomātijas vēstures sasaisti ar ēkām un ielām, audiogidā iekļauti arī fakti par personībām, piemēram, kā pirmskara Rīgā studiju gados viesojies kāds no nākamajiem ASV prezidentiem vai kur dzīvojis pirmais Latvijas ārlietu ministrs Zigfrīds Anna Meierovics.

"Ejam garām arī Nacionālajam Mākslas muzejam un jāpiemin Grosvaldu dzimtu, kura saistīta arī ar ārlietu dienestu," stāstīja Šķiņķe. "Ne tikai pats Frīdrihs Grosvalds, kas bija sūtnis Zviedrijā, bet arī viņa divi dēli mākslas vēsturnieks Oļģerts Grosvalds un mākslinieks Jāzeps Grosvalds. Tāpat šobrīd ir sakritība, ka cilvēki var doties šajā audiogida pastaigā un iegriezties arī Mākslas muzejā, kur ir izstāde, kas veltīta Jāzepam Grosvaldam. Tas ļauj iedziļināties, ka ļoti bieži vēsturiski interesantas personības, kā mākslinieki, bija saistīti ar ārlietu dienestu, jo jaunajam dienestam vajadzēja izglītotus cilvēkus, kas prata valodas."

Audiogida autore cer, ka diplomātiskā pastaiga pilsētā cilvēkus iedvesmos arī tālākai notikumu un personību izzināšanai.

"Tā ir iespēja pilnveidot savas zināšanas, piemēram, kaut vai ejot garām Ārlietu ministrijas namam mēs paskatāmies augšā uz dzegas ir rakstīts "Concordia Res Parvae Crescunt". Tas ir latīņu teiciens, kas nozīmē - vienprātībā mazas lietas zeļ. Sabiedrībā par diplomātiju ir dažādi priekšstati un diplomātijas darbiniekiem ir bezgala interesanta vēsture," piebilda Šķinķe.

Audiogida "Diplomātiskā Rīga" saturu lietotnē var klausīties vai lasīt, savukārt secību, ilgumu un sākuma punktu ikviens var izvēlēties pats.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti