Dienas ziņas

Kā iemācīt bērnu rīkoties ar naudu?

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Diriģente no Lietuvas graustu Liepājā pārvērš par koncertzāli

Diriģente no Lietuvas graustu Liepājā pārvērš par koncertzāli

Viena no cariskās Krievijas laikā celtajām virsnieku dzīvojamajām mājām Liepājā, Karostā, kas iepriekš bija nolaista līdz grausta stāvoklim, tagad atjaunota, un vienā tās spārnā ierīkota kamermūzikas zāle. Tas noticis, pateicoties kordiriģentei no Lietuvas, kura Liepāju iepazinusi vairāku desmitu gadu ilgas sadarbības laikā ar šīs pilsētas koriem un to vadītājiem.

Kordiriģente Rasa Gelgotiene strādā un dzīvo Viļņā. Pirmo reizi Liepājā viņa ieradās 90. gadu sākumā, lai koncertētu ar koriem. Mūziķe Liepāju apmeklē ne pārāk bieži, taču kādā no šīm reizēm viņa pamanīja kādu īpašu sludinājumu.

Rasa Gelgotiene
Rasa Gelgotiene

"Es ieraudzīju sludinājumu, kurā bija minēts, ka par salīdzinoši nelielu naudas summu iespējams nopirkt šo lielo ēku. Pēc iegādes pat nobijos, jo tā bija ļoti sliktā stāvoklī. Te pie jums, Karostā, vispār ir daudz šādu arhitektūras pērļu, kas saglabājušās no cara laikiem. Ar granīta pamatiem, augstajiem griestiem… Tad es sāku domāt, kā to skaisti atjaunot," stāsta Rasa Gelgotiene.

Liela daļa Karostas ēku, tajā skaitā arī Lietuvas diriģentes iegādātā, celta Krievijas impērijas laikā. Šajā namā savulaik dzīvoja cara armijas virsnieku ģimenes, un tagad tā atjaunota sākotnējā veidolā. Vienā ēkas spārnā ierīkoti grezni apartamenti, ar kuru izīrēšanu Rasa ar laiku cer atpelnīt savas investīcijas. Cik naudas prasīja nama iegāde, viņa gan neatklāj. Otram ēkas spārnam ilgstoši neizdevās rast pielietojumu, kamēr nostrādāja divi faktori – Rasas profesija, kā arī telpas lieliskā akustika.

"Iesākumā es, protams, nezināju, ko ar to iesākt – liela telpa mājas iekšienē bez logiem… Bija idejas varbūt tur ierīkot gleznu galeriju vai deju studiju, bet, tā kā es esmu mūziķe un šajā telpā ir lieliska akustika, nolēmu, ka tur būs kamerzāle," teic mūziķe.

Rasa pati nelolo cerības, ka kamerzāle jebkad varētu sevi atpelnīt, taču citās domās ir biedrība, kurai diriģente šīs telpas šobrīd nodevusi apsaimniekošanā.

Biedrības "Baringtons K2" projektu vadītāja Baiba Vigule stāsta: "Šai zālei ir ļoti liels potenciāls. Šis rudens ir tāds, kad mēs pārbaudām, kas šeit strādā, kas nestrādā, cik kas maksā, arī iepazīstinām cilvēkus ar šo vietu, un, es domāju, ka pareizi plānojot, rēķinot līdzi un aicinot interesantus sastāvus, šī var izveidoties par patstāvīgu koncertzāli."

Pirmo reizi koncertzāle durvis vēra šīs vasaras sākumā, klātesot arī Rasai Gelgotienei.  Pašai diriģentei īpašs solās būt koncerts oktobra nogalē, kad šeit uzstāsies viņas dēls, flautists Giedrjus Gelgots, vedekla, koloratūrsoprāns Gunta Gelgote, kā arī pianiste Aija Kuzmane. 4. novembrī šeit muzicēs Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra klarnešu kvartets "Quattro Differente", kura koncertu ikviens interesents var apmeklēt bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti