Svētku lāde 2023

Vai zini, kā 19. gadsimta otrajā pusē ģērbās latgalietes?

Svētku lāde 2023

Skanošs trauks 150 gadus auklētajai kopdziedāšanas kultūrai – Mežaparka Lielā estrāde

Vai zini, kas ir veksiloloģija un kāds tai sakars ar Dziesmu svētkiem?

Vai zini, kas ir veksiloloģija un kāds tai sakars ar Dziesmu svētkiem?

Veksiloloģija ir disciplīna, kas attīstījusies 20. gadsimta 60. gados Amerikas Savienotajās Valstīs. Tā pēta karogus, to izcelšanās un lietošanas vēsturi, kā arī karogu veidojošo elementu struktūru un kompozīcijas noteikumus. Protams, ka Dziesmu svētkiem ir vistiešākais sakars ar karogu zinātni, jo jau kopš svētku pirmsākumiem dziedātāji centās pagādāt katrs sava kora vai dziedāšanas biedrības karogu, kas simbolizē kora dalībnieku vienotību, kā arī kopīgas dziedāšanas nozīmi un svaru.

Vēlāk svētku vēsturē karogus sev gatavo arī citi svētku dalībnieki – deju ansambļi, pūtēju orķestri, folkloras kopas; savs karogs ir arī katriem dziesmu un deju svētkiem. Īpaši bija 2013. gada svētki, kad katrā Latvijas apdzīvotā vietā, kur bija kaut viens Dziesmu svētku dalībnieks, 30. jūnija pašā dienvidū svinīgi pacēla īpašu digitāli veidotu XXV Vispārējo latviešu dziesmu svētku karogu.

I Vispārējo latviešu dziesmu svētku jeb Līgo karogs tika darināts 1873. gadā īsi pirms pašiem svētkiem.

"Svētku lāde"

No 1. līdz 30. jūnijam darbdienu rītos "Klasikā" skan "Svētku lāde", no kuras ārā ceļam  interesantus un mazāk zināmus faktus no Dziesmu un deju svētku 150 gadu senās vēstures.

Liela daļa sižetu tapuši sadarbībā ar Rakstniecības un Mūzikas muzeja pētniecēm un mākslas ekspertēm, kuras piedalījušās arī jaunās ekspozīcijas "Dziesmusvētku telpa" tapšanā, bet ir arī virsdiriģentu un virsvadītāju, kā arī tautas tērpu pētnieku un darinātāju stāstījumi.

Cikls tapis ar Latvijas Nacionālā kultūras centra atbalstu.

Taču vairumam svētku dalībnieku koru savi karogi bija jau pirms I Vispārējiem latviešu dziesmu svētkiem.

No vācbaltiešu dziesmu svētkiem pārņemtā pieredze Vispārējos latviešu dziesmu svētkos paredzēja dziedātāju gājienu ar karogiem cauri pilsētai, no Rīgas Latviešu biedrības līdz pat Ķeizardārzam.

Varaidošu Sanderis par šo gājienu raksta šādi: "Tā bija nepārredzama gara rinda, kas kā kāda raiba čūska vijās pa pilsētas ielām. No lēnas vēsmiņas vēdināti, dziedātāju biedrību karogi jautri un lepni plivinājās pār dziedātāju galvām…"

No 45 koriem karoga nebija tikai retajam. Tā gan varēja gadīties, ja dziedātāji uz lielo Rīgā braukšanu bija sanākuši kopā tikai īsi pirms svētkiem vai ja kora darbību vietējās varas neatbalstīja vai kavēja – kā Vīgneru Ernesta Rendas vīru korim. Divus mēnešus pirms svētkiem Vīgners raksta Rīgas Latviešu biedrībai vēstuli ar lūgumu piesūtīt notis un dot padomu:

"Ko ar karogu lai darām, jo, kā jau sacīju, Rendas korim karoga nav? Rāmi ļaudis būdami, tādas lietas paši neesam iegādājušies, un dāvanāt – kas lai rendeniekiem karogu dāvanā?" 

Vīgneram taisnība – karogs bija dārgs un smalks rokdarbs. Vietalvas labdarības biedrības korim karogu dāvināja Odzienas barona fon Brimmera meitas Ženija un Annija, kas pašas bija labas dziedātājas un nekautrējās dziedāt kopā ar latviešiem. Šis zīda karogs zaļgandzeltenā krāsā izgatavots 1870. gadā, tā centrā redzama ar lauriem un biedrības monogrammu rotāta lira lauru un ozolzaru ietvarā. Mūsdienās karogs atrodams Rakstniecības un mūzikas muzeja krājumā.

No karogiem, kas plīvojuši I Vispārējos latviešu dziesmu svētkos, saglabājušies vēl vairāki citi. Brīnišķīgais Rūjienas dziedāšanas biedrības karogs no tumši zila zīda ar cēlu baltu izšuvumu – liru ozollapu ietvērumā – izgatavots jau 1864. gada Dziesmu dienai Dikļos. Karogs atrodas Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja krājumā. 

Savukārt Umurgas dziedātāji bija ieradušies ar savu 1869. gadā darināto zīda karogu. Tajā liru papildina ne vien lauru vainags, bet arī labības klēpji, grābeklis, izkapts, lemesis un lāpsta, tā norādot uz zemes spēku un darba tikumu, kas visādai dziedāšanai pamatā. Šo karogu Umurgas dziedātājiem bija dāvinājuši kādi labvēļi, un korim tas kalpoja vēl arī IX Vispārējos latviešu dziesmu svētkos 1938. gadā. Karogs atrodas Limbažu muzeja krājumā.

Umurgas dziedāšanas biedrības karogs, 1869. gads
Umurgas dziedāšanas biedrības karogs, 1869. gads

Lai nerastos iespaids, ka bez liras kora karogā iztikt nekādi nav iespējams, ir vērts aplūkot Beverīnas dziedāšanas biedrības karogu ar divām viena otrai pretī stāvošām arfām.

Un pavisam bez mūzikas instrumentiem iztiek greznais Jaungulbenes dziedāšanas biedrības karogs, darināts 1872. gadā. Uz tā dīķī ar romantisku pili fonā peld divi balti… nu protams, gulbji.

Jaungulbenes dziedāšanas biedrības karogs, 1872. gads
Jaungulbenes dziedāšanas biedrības karogs, 1872. gads

Nākamajos svētkos 1880. gadā dalībnieku bija jau vairāk un karogu arī. Daudzi no tiem redzami Latvijas muzejos, kā, piemēram, izcilais Skultes dziedātāju karogs, kas, šķiet, ir lielākais koru karogs Latvijā ar saviem iespaidīgajiem izmēriem – 2 metriem augstumā un gandrīz 3 metriem platumā, aplūkojams Turaidas muzejrezervāta pastāvīgajā ekspozīcijā.

Skultes dziedātāju koris ar kora karogu 19.-20. gs. mijā
Skultes dziedātāju koris ar kora karogu 19.-20. gs. mijā

Tāpat saglabājies greznais Limbažu dziedātāju karogs un kurzemnieku lepnums – Dundagas dziedātāju karogs. Lielu daļu no senajiem karogiem kori Dziesmu svētkos lietoja vēl pirms Otrā pasaules kara.

Vecpiebalgas labdarības biedrības koris ar kora karogu. 1888. gads
Vecpiebalgas labdarības biedrības koris ar kora karogu. 1888. gads

Arī vairākums balvu koru sacensībās jeb Dziesmu karā pirmajos piecos svētkos bija dažādi karoga aksesuāri – karogu kāti, kātu uzgaļi, karogu lentas ar sudraba sprādzēm. Izcīnījis otro vietu III Vispārējos latviešu dziesmu svētkos 1888. gadā, Piebalgas dziedāšanas biedrības koris tā arī nofotografējās – izņēmuma kārtā novietojot karogu aiz balvā saņemtā kāta, kuru lepni turēja biedrības priekšnieks Matīss Kaudzīte un skolotājs Jēkabs Paulītis. 

"Svētku lāde"

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti