Andrejs Žagars atbrīvots no amata

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Līdzšinējais Latvijas Nacionālās operas (LNO) direktors un valdes loceklis Andrejs Žagars no 11.septembra ir atbrīvots no amata uzticības zaudēšanas dēļ uz likuma „Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām” 63.panta pamata, teikts trešdien izplatītajā Kultūras ministrijas (KM) paziņojumā.

Likuma 63.pants nosaka iemeslus, kas uzskatāmi par svarīgiem kapitālsabiedrību valdes locekļu atsaukšanas gadījumā.

Par svarīgu iemeslu jebkurā gadījumā uzskatāma rupja pilnvaru pārkāpšana, pienākumu neizpilde vai nepienācīga izpilde, nespēja vadīt sabiedrību, kaitējuma nodarīšana sabiedrības interesēm, kā arī uzticības zaudēšana,” teikts likuma panta otrajā paragrāfā.

Ņemot vērā Andreja Žagara sasniegumus radošajā jomā un viņa ilggadējo darba pieredzi starptautiskās sadarbības veidošanā, jaunajai valdei ir tiesības piedāvāt viņam amatu, kurā viņa pieredze būtu noderīga LNO turpmākai izaugsmei.

„Augstu vērtēju Latvijas Nacionālās operas un arī Andreja Žagara ieguldījumu operas un baleta žanra attīstībā un popularizēšanā Latvijā un pasaulē. Uzskatu, ka jaunievēlētā valde pieliks visas pūles, lai turpinātu Latvijas Nacionālās operas tradīciju un sasniegumu izaugsmi, tās virzību uz izcilību. Operas mākslinieciskās prioritātes 2014. un 2015.gadam jau ir pilnībā definētas un esmu pārliecināta, ka jaunā operas vadība tās veiksmīgi īstenos dzīvē,” uzsver kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende.

LNO pārstāvji pavēstīja lsm.lv, ka KM paziņojumā nav norādīti konkrēti apstākļi, kas kalpojuši par pamatu šāda lēmuma pieņemšanai.

Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende saskaņā ar LNO likumu šodien izveidojusi Latvijas Nacionālās operas (LNO) valdi triju valdes locekļu sastāvā. Valdē iecelti LNO direktora padomnieks muzikālajos jautājumos, komponists Arturs Maskats, vairāku uzņēmumu mārketinga un biznesa vadītāja Inese Eglīte un Latvijas Televīzijas kultūras raidījumu satura redaktore, muzikoloģe Daina Markova.

Tā kā Arturs Maskats, neraugoties uz piedalīšanos konkursā uz valdes locekļa amatu, pēdējā brīdī ir atteicies darboties jaunajā valdē, uz vakanto valdes locekļa amatu visdrīzākajā laikā tiks izsludināts konkurss. Šobrīd, kamēr nav iecelts trešais valdes loceklis, valdes priekšsēdētāja amatu ieņems Inese Eglīte.

Jaunajai valdei uzdots organizēt un nodrošināt LNO pilna finanšu un juridiskā audita veikšanu par laikposmu no 2009. gada 1. janvāra līdz 2013. gada 11. septembrim.

Kā iepriekš ziņots, kopš KM 30.augustā paziņoja jaunās LNO valdes sastāvu nerimst asa vārdu apmaiņa starp Andreju Žagaru, LNO juridisko un mārketinga daļu, atsevišķiem kultūras nozares pārstāvjiem no vienas puses un kultūras ministri, kā arī viņas viedokli pārstāvošās organizācijas no otras puses. Kamēr pirmie norāda uz to, ka Jaunzeme-Grende irt pārkāpusi likumi, neieceļot jaunajā valdē Žagaru, kuru bija izvēlējusies konkursa komisija, tikmēr otri aizstāv ministres lēmumu kā pamatotu un likumīgu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti