Kultūras ziņas

"Gruzijas skaistums" Rīgā

Kultūras ziņas

"Mežrozīte" gruzīnu džeza grupas skaņās

"Telefilmai- Rīga" 60!

«Telefilmai - Rīga» - 60!

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

28.novembra vakarā 60 gadu jubileju atzīmēja viena no radošākajā kinogrupām Latvijas televīzijas vēsturē “Telefilma – Rīga”. Lai arī apvienība nepastāv jau 23 gadus, uzņemtās dokumentālās, muzikālās un animācijas filmas joprojām veido televīzijas arhīva zelta fondu. Vakar uz svinīgu jubilejas pasākumu kinoteātrī “Splendid Palace” pulcējās tie, kam darbošanās “Telefilmas – Rīga” kolektīvā bija dzīvesveids ilgus gadus.

Kinogrupu “Telefilma-Rīga” Latvijas Televīzijā dažu cilvēku sastāvā izveidoja 1957.gadā. Vēlāk tā pārtapa par radošo apvienību ar gandrīz 100 cilvēku kolektīvu, kas uzņēma dokumentālās filmas, koncertfilmas, animācijas filmas un īsmetrāžas aktierfilmas. Toreiz tās tiražēja visā bijušajā Padomju Savienībā, bet daļu filmu demonstrēja arī ārzemēs. Telefilma varēja lepoties arī ar iespaidīgu starptautisko kino balvu kolekciju.

Tā bija niša, kas nebija aizpildīta. Ziņu ilustrācijas, ''Telefilma'' brauca filmēt Latvijas Televīzijai visus pasākumus, kas kur notika, jo kino bija vienīgais, kas to varēja izdarīt. Un, protamas, visi filmētie mazie stāsti, tas ir fantastisks devums Latvijai,” saka TV operators Dainis Lācis.

28.novembrī kinoteātrī “Splendid Palace” uz svinīgu pasākumu un vēsturisku atmiņu filmu vakaru pulcējās atšķirīgu paaudžu bijušie “Telefilmas” darbinieki.

Tā nebija televīzija, jo televīzijas kolēģi visi bija dusmīgi uz „Telefilmas” cilvēkiem, jo - jums ir daudz laika, jums ir vairāk naudas, jūs varat ilgāk filmēt un montēt,” stāsta režisore Dzintra Geka. „Bet „Telefilmā” bija tāds spēcīgs cilvēku kodols, ko bija jauni cilvēki iesākuši un ļoti turējās kopā. Tā vide bija tāda lokāla.”

„Latvijas Televīzijai visas vizuālās, kustošās lietas piefilmēja “Telefilma – Rīga”. Radošs kolektīvs, kas apgādāja ar filmējumiem, jo video jau nebija tai laikā,” norāda operators, režisors Andrejs Feldmanis.

 „Telefilma” bija atvērta labākajiem Latvijas režisoriem un operatoriem. Filmas uzņēma tādas dokumentālā kino personības kā Aivars Freimanis, Ivars Seleckis, Hercs Franks, Ansis Epners un daudzi citi.

Savu radošo dzīvi “Telefilma – Rīga ” beidza Zaķusalā 1994.gadā un pēc tās likvidēšanas daudzi izklīda, tomēr “Telefilmas” radošais gars, kā uzskata zinātāji, nebūt nav izgaisis.

Šobrīd ir sajūta, ka „Telefilma” vienkārši atdzimst, lai gan tas tā nesaucas, bet Latvijas Televīzijā ir parādījušās ļoti labas dokumentālās filmas. Es tās saistu ar „Telefilmu – Rīga”,” saka režisore Laima Žurgina.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti