Rīta Panorāma

Intervija ar Andreju Mamikinu

Rīta Panorāma

Intervija ar Valdu Auziņu un Vari Vētru

"Vēju zeme" dokumentāla filma par Sventājas kuršiem

Tapusi dokumentālā filma par Sventājas kuršiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Lietuvas ziemeļrietumos atrodas Sventāja, kur dzīvo seno kuršu pēcteči. Par viņiem Lietuvas Literatūras un folkloras institūta doktorante Viktorija Jonkute kopā ar saviem domubiedriem ir uzņēmusi dokumentālo filmu "Vēju zeme" (režisors Ernests Samsons).

Viens no filmas varoņiem ir Miķelis Balčus – kuršu pēctecis, viens tiem no desmit Sventājas ļaudīm, kurš runā latviešu valodā. Ļaudis pašā Lietuvas ziemeļrietumu stūrī, netālu no Latvijas robežas, pētījusi Viktorija Jonkute – meitene, kura speciāli iemācījusies latviešu valodu. Kuršu pēcteču dokumentēšana būtiska ne tikai Latvijai, tā svarīga arī Lietuvai, uzskata pētniece. Viņasprāt, tā ir daļa no Lietuvas latviskās vēstures.

"Viņi sauc sevi par latviešiem, bet senais nosaukums ir kurši, kas faktiski nozīme Kurzemes iedzīvotājus. Tas robežu apgabals, kur vēl tas vārds „latvietis” daļēji ir iesakņojies, daļēji nē un daļēji ir saglabājusies šī vietas identitāte. Kurši jeb kursinieki. (..) Viņi ir tādi pamatīgi, viņi visi ir cēlušies no zvejniekiem. Tur jau ir vajadzīgi stingri raksturi, citādi viņi tur nevarētu izdzīvot,” stāsta filmas zinātniskais konsultants, vēstures zinātņu doktors Krišs Kapenieks.

Filmu "Vēju zeme" 29.aprīlī plkst.18 izrādīs Latvijas Universitātes Akadēmiskajā bibliotēkā, bet 2.maijā plkst.17 Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti