Latvijas dokumentālā kino debitanti nebaidās no pretrunīgiem un ne visiem pieņemamiem tematiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem un 11 mēnešiem.

Dokumentālā kino tradīcijas Latvijā ir ļoti spēcīgas, un ar interesantām idejām sevi šai žanrā piesaka arī jaunā kino dokumentālistu paaudze. Par to varēja pārliecināties šonedēļ Nacionālā kino centra debijas filmu finansējuma konkursā, kur ar savām iecerēm iepazīstināja dažādu žanru kino debitanti. 

Debitantu sarakstā bija četri ļoti dažādi un intriģējoši dokumentālo filmu projekti, kuru pieteiktās tēmas skar gan islāmu Latvijā, gan skatuves un novecošanas stāstu, gan vēsta par citādajiem starp mums.  

Atsevišķu konkursu tieši debitantiem Nacionālais kino centrs rīko otro gadu. Lai gan finansējums nav liels, tas ir labs starta kapitāls jauno profesionāļu pirmajiem lielajiem projektiem. Dokumentālā kino žanrā uz 27 tūkstošiem eiro pretendē četri projekti.

Viens no intriģējošākajiem pieteikumiem ir jaunā režisora un žurnālista Kārļa Lesiņa dokumentālā filma „Konvertīts”, kas pēta nelielo islāma kopienu Latvijā caur 25 gadus vecā Oskara Dambīša meklējumiem.

„Ir vairākas ziņas par to, ka viņš varētu būt tas cilvēks, kurš no Latvijas ir devies uz Sīriju karot teroristiskās organizācijas „Islāma valsts” rindās. (..) Viņš jau iepriekš  uz savu roku, pretēji kopienas vadības ziņām, uz ielas sludinājis ar savām īpašajām metodēm. (..) Šis stāsts, kā mēs mēģinām noskaidrot, vai Oskars Dambītis ir Sīrijā, atklāj arī otru stāstu – par pašu muslimu, kā viņi paši sevi sauc, kopienu Rīgā, kura pašlaik no samērā šaura dzīvokļa Brīvības ielā pārceļas paši uz savu māju, mošeju,” atklāj filmas scenārists Matīss Gricmanis.

Pēc kolēģu teiktā, filmas režisors Kārlis Lesiņš, kurš pašlaik filmē frontes līniju Doņeckā, savos projektos nevairās no asām un konfrontējošām tēmām un īpaši pievērsies islāma radikalizācijas pētniecībai.

Savukārt filmā „Tev, Rūķi!” jaunā režisore Liene Laviņa-Kalnaella portretē Latvijas vecāko joprojām spēlējošo aktrisi Rutu Birgeri, dokumentējot viņas gatavošanos jaunuzvedumam Valmieras teātrī, kas vēsta par novecošanu.

„Mums ir tā iespēja, ka filmas varone ir spējusi nodzīvot nupat jau līdz 92 gadiem un vēl piedalās arī izrādē, par kuru gan saka, ka tā būšot pēdējā. Faktiski filmas būtība ir par šīm vecuma dienām un nedienām, kā ir būt 92 gadus vecai aktrisei un sadzīvot ar to, ka kādreiz esi bijusi jauna, sprigana un citādāka. Bet cepuri nost Rutai Birgerei, viņa to iznes ar fantastisku pašcieņu,” stāsta filmas producente Antra Cilinska.

Jauno kinodokumentālistu izlolotās tēmas ir ļoti dažādas. Režisore Linda Li veido filmu par mūsdienu elektroniskās mūzikas māksliniekiem Kodeku un viņa domubiedriem. Filma iecerēta kā stāsts par pieaugšanu, draudzību un centieniem tikt galā ar reālo dzīvi.

Savukārt Laura Atelsone filmē stāstu par pasaku mājas „Undīne” neparasto vadītāju Ingu Zālīti, viņa aizrautību ar pūķiem un lēmumu pēc 20 gadiem pamest „Undīni”, lai pārceltos uz dzīvi Secē.

„Ir mazliet žēl, ka šogad debijas pieteikumu dokumentālajā žanrā ir maz,” secina viens no žūrijas locekļiem, režisors Dāvis Sīmanis.

Viņš pieļauj, ka daudzi jaunie režisori spēles kino uzskata par prestižāku, lai gan dokumentālais žanrs nereti prasa pat vairāk amata prasmju, arī psihologa talantu, prasmi atvērt savus varoņus. Vienlaikus pieteiktos projektus Sīmanis vērtē kā gana spilgtus un interesantus.

„Tā ir uzdrīkstēšanās. Šie jaunie cilvēki nebaidās no tēmām, kas ir pretrunīgas un ne visiem pieņemamas. Viņi ir gatavi uzdot neērtus jautājumus, mēģināt paši uz tiem atbildēt. Otra tendence ir tas, ka ienāk inscenējuma elementi dokumentālajā kino, kur kādreiz centās ļoti skaidri nodalīt dokumentālo naratīvu no šiem inscenētajiem spēlfilmu stāstiem. Šobrīd mēs redzam tādu kā hibridizāciju,” vērtē eksperts.

Nacionālā kino centra otrā debijas filmu konkursa rezultāti būs zināmi 15.jūnijā.

Jau ziņots, ka Latvijas kino debitantu ieceres, kas 3.jūnijā pirmo reizi tika atrādītas plašākai publikai, ir ārkārtīgi dažādas - no šausmu animācijas līdz pētījumam par islāmu Latvijā. Par finansējumu saviem pirmajiem lielajiem animācijas, dokumentālo un spēlfilmu projektiem Nacionālā kino centra debijas filmu konkursā sacenšas 11 jaunie režisori, no kuriem atbalstu saņems ne vairāk kā seši.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti