Lailai Pakalniņai pievērsta liela uzmanība kinofestivālā Šveicē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

No 19. līdz 26. aprīlim Šveices pilsētā Nionā risinās starptautiskais dokumentālo filmu festivāls "Visions du Réel". Šogad tajā liela uzmanība pievērsta Latvijas režisorei Lailai Pakalniņai, jau sākot ar to, ka  festivāla šī gada vizuālo identitāti iedvesmojusi Pakalniņas filma "Ūdens".

Režisore strādās īsmetrāžas dokumentālo filmu konkursa žūrijā un vadīs meistarklases. Bez tam festivālā tiks demonstrēta režisores filmu retrospektīva – kopā sešpadsmit spēlfilmas un dokumentālās filmas. Sadarbībā ar Šveices Sinematēku, Pakalniņas filmas tiks izrādītas arī Lozannā un Ženēvā.

“Lailas Pakalniņas filmas ir sarežģītas un vienlaikus viegli pieejamas, tās ir reizē vienkāršas un dziļas, tās apvieno ironiju un skaistumu. Pakalniņas filmas balstās uz precīziem dzīves novērojumiem un tām nav nepieciešami gari apraksti. Tās ir tikušas izvēlētas nozīmīgākākajos filmu festivālos Berlīnē, Kannās, Lokarno, Venēcijā un citur,” tā sadarbību komentē festivāla direktors Lučāno Barisone (Luciano Barisone).

Pakalniņas pieaugošā sadarbība ar Šveices festivālu aizsākusies jau pagājušā gadā, kad režisores filma „Sniegs” pasaules pirmizrādi piedzīvoja tieši "Visions du Reel".

Festivāla "Visions du Réel" aizsākums meklējams 1969. gadā. Tolaik Eiropā bija populāri kino klubi un uz kāda kino kluba bāzes Nionā tika izveidots dokumentālo filmu festivāls. Septiņdesmitajos gados festivāls ieguva plašu vērienu, arī ar savu fokusēto skatījumu uz cīņām par neatkarību laikā, kad uz jauniem pastāvēšanas nosacījumiem pretendēja Trešās pasaules valstis, par līdztiesību cīnījās sievietes un veselu kustību nodēvēja par seksuālo revolūciju. Šveice, ģeogrāfiski iezīmējot Eiropas viduci, deva iespēju skatītājiem atklāt kā Austrumu bloka, tā citu attālāku valstu filmas, vienlaikus neaizmirstot arī par Šveices kino.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti